Türkiye’de Üretilmeyen Paslanmaz Çelik İthalatında Vergi Sıfırlanmalı
Türkiye’de Üretilmeyen Paslanmaz Çelik İthalatında Vergi Sıfırlanmalı
26.02.24

Türkiye’de Üretilmeyen Paslanmaz Çelik İthalatında Vergi Sıfırlanmalı

Paslanmaz çelikte gümrük vergisinin ocak ayı başından itibaren yüzde 8’den yüzde 12’ye çıkartılması tartışma yarattı. Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD) Başkanı Bekir Topuz, vergi artışının “sadece bir firmaya yaradığını” savundu.

Paslanmaz çelikte yüzde 8’lik verginin yüzde 12’ye çıkarılması kararının sadece bir firmaya yaradığını savunan TUSİD Başkanı Bekir Topuz, “Türkiye’de paslanmaz çelik üretilmiyor. Haliyle Çin’den çok daha fazla maliyetlerle bu işi yapmak durumunda kalıyoruz. Verginin sıfırlanmasını istiyoruz” dedi.

Geçen yıl 5,7 milyar dolar ihracat geliri ve 3,3 milyar dolarlık dış ticaret fazlası veren endüstriyel mutfak, çamaşırhane, servis ve ikram ekipmanları sektörü, bu yıl hedefini 7 milyar dolar olarak belirledi. İhracatının yüzde 51’ini İngiltere ve AB ülkelerine yapan sektör, hedef pazar olarak da ABD başta olmak üzere tüm Amerika kıtasını odağına aldı. Türk üreticilerin artık İtalyanlar kadar başarılı tasarımlar yaptığını, fabrikaların ve üretim tesislerinin çok geliştiğini belirten Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD) Başkanı Bekir Topuz, “Türkiye’nin ortalama kilogram ihracat fiyatı 1,5 dolarken bizim 4,55 dolar değerimiz var. Sektörümüz bugün birçok alanda ithalatı da bitirdi. Türkiye’ye artık ithal buzdolabı gelemez. Pişirici grubundaki ürünlerin ithalatı çok fazla azaldı. Diğer ürün gruplarında da ithal ürünlerin payı giderek azalıyor” dedi.