Liman Sorunları Sanayi Üretiminde Maliyet Artışına Yol Açıyor
Liman Sorunları Sanayi Üretiminde Maliyet Artışına Yol Açıyor
17.11.23

Liman Sorunları Sanayi Üretiminde Maliyet Artışına Yol Açıyor

Limanlardaki haksız uygulamalar, sanayi üretiminde maliyet artışlarına neden oluyor; PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz, özellikle belirli limanlarda yoğunlaşan sorunların adil rekabeti bozduğuna ve gümrük uygulamalarındaki farklılıkların öngörülebilirliği azalttığına dikkat çekiyor.

Limanlardaki sorunlar sanayi üretimini zorlaştırıyor;

Haksız liman uygulamaları sebebiyle sanayi üretiminde maliyetlerin arttığını ve bunun dolaylı olarak enflasyona sebep olduğunu dile getiren Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, “Bu uygulamalar hem ek maliyetler getirmekte hem de firmalar açısından zaman kaybına sebep olmakta. Üstelik liman uygulamalarının her limanda değişiklik göstermesi rekabet sahasının bozulmasına ve öngörülebilirliğin azalmasına sebep olmakta” dedi.

Keyfi uygulamalardan şikayet artıyor;

Limanlarda haksız kazanç yaratan keyfi uygulamalara yönelik şikayetlerin arttığını ifade eden Karadeniz, “Malum ülkemiz ithalatının yüzde 90’dan fazlasını üretim için gerekli girdiler oluşturuyor. Bu kapsamda liman işletmelerinin karlarını arttırmak adına konteyner bekleme ve gecikme uygulamalarını kötüye kullanarak ardiye sürelerini uzatması, işletmelerimizin üretiminde durmalara ve aksamalara sebep olmaktadır. Oysa ki takip sistemi ile ambar verilerinin eşgüdümlemesi ve benzeri hızlandırıcı uygulamaların hayata geçirilmesi halinde söz konusu bekleme sürelerinin kısalması ve sanayi üretiminde meydana gelen nakdi kayıpların ve zaman kayıplarının asgari düzeye çekilmesi mümkün olacaktır. Diğer yandan aynı işlemler için limanlar arası uygulamalarda farklılıklar olması da sorunlara sebep olmakta” diye konuştu.