Rusya ile Çin Ticaretinde Rekor
Rusya ile Çin Ticaretinde Rekor
23.11.22

Rusya ile Çin Ticaretinde Rekor

Çin’in Rusya Büyükelçisi Hanhui, Rusya ile Çin arasındaki ticaret hacminin 2022 yılı sonuna kadar 180 milyar doları aşacağını açıklarken, bu rakamın iki ülke arasında ticari bir rekor olduğunu belirtti.

Büyükelçi, iki ülkenin girişimcilerinin yakın işbirliği içinde çalıştıklarını ve ticaret ve ekonomi alanında yeni projeleri teşvik ettiklerini söylerken, elde edilen sonuçların Çin ve Rusya arasındaki işbirliğini güçlendirerek stratejik ortaklık ilişkilerinin daha da geliştirilmesini sağladığını sözlerine ekledi.

Ukrayna’daki askeri operasyon sonrası Doğu ülkeleri ile ticari ilişkileri daha da pekişen Rusya’nın Ocak-Ekim 2022 döneminde Çin ile arasındaki ticaret hacmi yıllık yüzde 33 artarak 153,9 milyar dolara ulaştı.

Otomobil, cep telefonu ve ev eşyası markalarının Rusya’dan çekilmesiyle Çinli şirketlerin ürünlerine yönelik talep hızla artarken, Çin Gümrük Genel İdaresi tarafından yapılan açıklamada, ocak-ekim döneminde Rusya ile Çin arasındaki ticaret hacminin 153,938 milyar dolara ulaştığı belirtildi.

Bu yılın ilk 10 ayında Çin’den Rusya’ya yapılan ihracat hacmi yüzde 12,8 artarak 59,596 milyar dolara ulaşırken, Rusya’dan yapılan mal ve hizmet ithalatı ise yüzde 49,9 artarak 94,342 milyar dolara ulaştı.

Rusya’nın Çin’e gerçekleştirdiği ihracatın yüzde 70’i petrol, doğalgaz ve kömüre düşerken, Rusya’dan gerçekleştirilen ihracatta diğer önemli kalemler arasında bakır, kereste ve deniz ürünleri yer alıyor.