Çelikte İthal İkame Hedefiyle 2 Milyar Dolarlık Yatırım Hamlesi
Çelikte İthal İkame Hedefiyle 2 Milyar Dolarlık Yatırım Hamlesi
15.09.22

Çelikte İthal İkame Hedefiyle 2 Milyar Dolarlık Yatırım Hamlesi

Küresel çelik sektörü, resesyon beklentisiyle düşüşe geçerken, Türk çelik üreticileri ithal ikame ürünlerine odaklanarak yeni yatırımlarını başlattı. Sektörün dev firmaları yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırım tutarıyla yeni fabrika ve ilave kapasite kurarak, ithalatı azaltmaya hazırlanıyor.

Yaptığı ihracatla dünya sıralamasında 10’uncu sırada yer alan Türkiye çelik sektörü, yıla da iyi başlangıç yaptığını açıklayan Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Adnan Aslan, çelik ihracatında yükseliş döneminin bittiğini söyledi. Aslan, "Dünyanın önemli çelik üreticileri olan Rusya ve Ukrayna’nın savaşta olması Türkiye’ye ayrıcalık kazandırdı. Özellikle Rusya’ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle başta Avrupalı firmalar alımlarını Türkiye’ye kaydırdı. Bu gelişmeler ihracat rakamlarına da yansıdı" diye konuştu.

“AB, kotaları kaldırırsa ihracatta uçarız”

AB’nin üye olmayan çelik üreticisi ülkelere uyguladığı çeyreklik kotalarla hakkında açıklamada bulunan Aslan, “Kotaların artmasını istiyoruz ama artırmıyorlar. İkinci çeyrekteki kotada ‘diğer ülkeler’ grubu yeterli mamul sağlayamayınca başka ülkelere yüzde 7-8’lik payı bölüştürdüler. Bu nedenle bizim de tonajımız arttı. Üçüncü çeyrekteki kotamızda çubuk grubundaki kotamızı bir günde tamamladık. Üç aylık kotayı bir günde doldurduk. Kota olmasa AB pazarında uçarız” diye konuştu.