Bazı Gıda Ürünleri İçin Vergisiz Rejim Bir Yıl Uzatıldı
Bazı Gıda Ürünleri İçin Vergisiz Rejim Bir Yıl Uzatıldı
04.01.24

Bazı Gıda Ürünleri İçin Vergisiz Rejim Bir Yıl Uzatıldı

Tüketici pazarlarında temel gıda ürünleri fiyatlarının istikrarını sağlamaya yönelik tedbirler hakkında" Cumhurbaşkanı Kararnamesi kabul edildi. Kararnameye göre, 31 Mayıs 2022 tarihli PF-145 Sayılı Kararın Ek-1'inde ve 23 Mart 2023 tarihli PF-41 Sayılı Kararın Ekinde yer alan mallara sıfır ithalat gümrük vergisi oranının uygulanma süresi 1 Ocak 2025'e kadar uzatıldı. Bundan önce bu süre 1 Ocak 2024 tarihine kadardı.

Gümrüksüz ürünler arasında balık, et, un, bitkisel yağ ve diğer yağlar, yoğunlaştırılmış süt, krema, tereyağı, yoğurt, peynir, süzme peynir, yumurta, muz, turunçgiller, taze veya kurutulmuş hurma, taze elma, armut, ayva, çay, kahve, tahıllar, maya, şekerlemeler, reçeller, makarna ve diğerleri yer alıyor.

Yeni kararnameye göre 1 Ocak 2024'ten 1 Ocak 2025'e kadar bunlara aşağıdakiler de eklenecek (Özbekistan'a ithalatta sıfır gümrük vergisi oranı uygulanıyor):

  •  taze kesilmiş, soğutulmuş veya dondurulmuş kümes hayvanı eti ve ek besin ürünleri (TIF TN kodu 0207);
  •  kimyasal bileşimi değiştirilmeden rafine edilmiş veya rafine edilmemiş ayçiçeği, aspir veya pamuk tohumu yağı ve bunların fraksiyonları (TIF TN kodu 1512) (Kun.uz)