AB'den Taşımacılıkta 'Hülle' ye Fren
AB'den Taşımacılıkta 'Hülle' ye Fren
27.09.22

AB'den Taşımacılıkta 'Hülle' ye Fren

Kazakistan’ın, Rusya’ya Avrupa mallarını taşıyan TIR’ları bekletmeye başladığı, bu ülkeden transit geçmek isteyen en az sekiz TIR’ın gidişine izin verilmediği bildirildi.

Avrupa Birliği’nden çıkan TIR’ların taşıdığı yükler, Belarus sınırında boşaltılarak Rus ve Belarus TIR’larına yüklenerek, ardından Kazakistan’dan transit geçişle Rusya’ya ulaştırılmaya çalışılıyor.

İzvestiya gazetesinin haberine göre, Uluslararası Otomobil Taşıyıcıları Birliğinden İzvestiya’ya yapılan açıklamada, Kazakistan’ın yeni talepleri nedeniyle, AB sınırından yük taşıyan Rus TIR’larının bu ülkede bekletildiği belirtildi.

Rusya Ulaştırma Bakanlığı, Kazakistan’ın bu TIR’ların şoförlerinden, yükleri teslim aldıkları AB TIR’ları için izin belgeleri talep ettiklerini açıkladı.

Uluslararası Otomobil Taşıyıcıları Birliği yetkilileri ise yeni kuralların uluslararası otomobil taşımacılığı kurallarına aykırı olduğunu, Rus TIR’larının Kazakistan’da gerekli izinlere sahip olmasının transit için yeterli olduğunu belirterek uygulamaya tepki gösterdi. 

İki taşımacılık şirketinin bekletilen TIR’ları için para cezaları istendiği aktarılan açıklamada, konu çözülene kadar Rus taşımacılık şirketlerine Kazakistan’a sevkiyat yapmamaları tavsiyesinde bulunuldu.