Avrupa Birliği-Bitkisel Ürünlerde Nikotin İçin Maksimum Kalıntı Seviyeleri
Avrupa Birliği-Bitkisel Ürünlerde Nikotin İçin Maksimum Kalıntı Seviyeleri
03.08.23

Avrupa Birliği-Bitkisel Ürünlerde Nikotin İçin Maksimum Kalıntı Seviyeleri

Nikotin için maksimum kalıntı seviyeleri (MRL), (AT) 396/2005 sayılı Tüzüğün Ek III, Bölüm A'da belirlenmiş, (AB) 2023/377 sayılı Tüzük ile ülkemiz ihracatı açısından önem arz eden bitki ve meyve çaylarının ham maddesinde de kullanılan rezene, anason gibi tohum baharatlar ile kimyon, kakule gibi meyve baharatları için, 22 Şubat 2030 tarihine kadar geçici MRL'lerin, bu ürünlerde nikotinin doğal oluşumu veya oluşumuna ilişkin yeni veri ve bilgilerin sunulması ve değerlendirilmesini beklemek üzere, 0,02 mg/kg olarak belirlendiği belirtilmiştir.

Bu defa, Avrupa Komisyonu'nun, Avrupa Birliği Referans Laboratuvarlarından, tohum baharatları ve meyve baharatları için 0,05 mg/kg'lık bir tespit limitinin (Level of Determination - LOD) daha uygun olabileceğini belirten yeni bilgiler alınmasını müteakip, 26 Temmuz 2023 tarihli AB Resmi Gazetesinin L 187 sayılı nüshasında yayımlanan, bir örneği duyuru ekinde bulunan (AB) 2023/1536 sayılı Komisyon Tüzüğü kapsamında, söz konusu MRL'lerin, 22 Şubat 2030 tarihine kadar 0,05 mg/kg olarak belirlendiği bildirilmektedir. Bahse konu Komisyon Tüzüğü, 15 Eylül 2023 tarihinden itibaren uygulanacaktır.

İlgili ülkelere ihracat yapmak isteyen değerli ihracatçılarımızın, yukarıda belirtilen hususları dikkate almalarını hassasiyetle istirham ederiz.

Uluslararası İlişkiler ve Ticarette Teknik Engeller Dairesi Başkanlığı (DTÖ Türkiye TBT Bilgi, Bildirim ve Temas Merkezi).