Yüksek Gümrük Vergileri ve Lojistik Sorunları Öne Çıkıyor
Yüksek Gümrük Vergileri ve Lojistik Sorunları Öne Çıkıyor
29.09.23

Yüksek Gümrük Vergileri ve Lojistik Sorunları Öne Çıkıyor

Türkiye’nin ABD’ye sektör ihracatı yükselmekte, ancak hazır giyim ürünlerinin sıralaması çok düşük olmasa da ilk on ürün grubu arasında yer almıyor. Bu ürün grubunu ilk 10 içine yükseltebilmek amacıyla 'Türk Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektörü'nün ABD’de tanıtıma özel önem vermesi gerekiyor.

ABD’ye sektörel ihracatta karşılaşılan en büyük sorun ise lojistik olarak karşımıza çıkıyor. Deniz yolu taşımacılığını tercih etmek vakit kaybı yaşatmakta, hava kargo taşımacılığı süreden kazanç sağlasa da maliyetli oluyor. Hava kargo taşımacılığı konusunda destek mekanizmaları oluşturulması ihracata katkı sağlayacak ve ABD pazarında Türkiye’nin rekabet gücünü artıracak.

ABD’ye ihracatta karşılaşılan diğer bir sorun ise ABD’nin yüzde 32’lere varan yüksek gümrük vergileri oluyor. Bu gümrük vergilerinden istisna tutulmak için ABD’nin 'Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi'ne ülkemiz hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün dahil edilmesi, ABD’li alıcıların Çin’den çıkış sürecindeki alternatif tedarikçi arayışlarında ülkemize yönelmeleri açısından iyi değerlendirilmesi gereken bir konu olarak öne çıkıyor.