Yaş Sebze Meyve İhracatına Bulgaristan Engeli
Yaş Sebze Meyve İhracatına Bulgaristan Engeli
02.12.22

Yaş Sebze Meyve İhracatına Bulgaristan Engeli

TIR’ların beklemesi nedeniyle ihracatçı üreticiden ürün almayı durdurdu, fiyatlar düştü. İhracatçılara ise Avrupa’da iptaller yaşarken taahhüdünü yerine getirmediği için alıcı firmalar tarafından cezai yaptırımlar uygulanıyor.


TIR’ların beklemesi nedeniyle ihracatçı üreticiden ürün almayı durdururken fiyatlarda kayda değer düşüşler yaşandı. İhracatçılara ise Avrupa’daki muhataplarınca taahhütlerini yerine getirmedikleri gerekçesiyle cezai yaptırımlar uygulanmaya ve yeni siparişler iptal edilmeye başlandı. Batı Akdeniz İhracatçı Birliği (BAİB) tarafından yapılan açıklamada Bulgaristan sınır kapısındaki TIR kuyruklarının azaltılması ve analizlerin daha hızlı yapılması için hükümetler arası görüşmelerin devam ettiği bildirildi.

Bulgaristan sınır kapısında yaklaşık 20 gündür yaşanan sıkıntı nedeniyle ihracatçıların büyük hasar gördüğü belirtilen açıklamada Bulgaristan sınır kapısında 700-800 TIR’ın beklediği, Bulgaristan tarafında analizlerin uzun sürmesi sebebiyle TIR’larda ürünlerin bozulduğu ifade edildi. Halen sınır kapısında 700-800 TIR beklerken sınır kapısında günlük 300 TIR’ı analiz edebilecek bir altyapı bulunuyor. Buna karşın Türkiye tarafından günlük 450-500 TIR fazladan sınıra ulaşıyor.