UND Uyardı Kerç Boğazı RO-RO Gemilerine  Kapatıldı
UND Uyardı Kerç Boğazı RO-RO Gemilerine Kapatıldı
08.11.22

UND Uyardı Kerç Boğazı RO-RO Gemilerine Kapatıldı

Uluslararası Nakliyeciler Derneği UND, üyelerine yaptığı bir duyuruda, Karadeniz'deki Kerç Boğazı'nın Rusya tarafından Ro-Ro (TIR taşıyan) ve Ro-Pax (TIR ve ylcu taşıyan) gemilerine kapatıldığı uyarısında bulundu.

UND'nin web sitesinde yayınlanan duyuru şöyle:

"Rus muadil Derneği ASMAP’dan ve hattı işleten gemi şirketlerinden alınan bilgiye göre, Rusya Federasyonu ilgili makamlarının aldığı karar doğrultusunda

Kerch boğazı Ro-Ro ve Ro-Pax gemilerinin geçişine kapanmıştır.

Bu alınan karar sebebiyle, halihazırda yüklü TIR’ları taşıyan Karasu ve Samsun hatlarından Kerch Boğazı geçilerek varılan Rus limanlarına kalkan Ro-Ro / Ro-Pax gemilerinin seferleri devam edemeyecektir.

Türkiye ve Rusya arasındaki uluslararası karayolu taşımacılığının devamı Gürcistan-Rusya ve Azerbaycan-Rusya sınırlarından mümkün olup, anılan sınır kapılarında ise uzun bekleme süreleri ile karşılaşılmaktadır.

Gürcistan-Rusya sınırında bekleyen ve Gürcistan içinde TIR’larımız sınır trafik yoğunluğu sebebiyle bekletilmektedir.

Azerbaycan-Rusya sınırında ise Rusya’ya girmek üzere bekleyen 3.500 üzerinde TIR olduğu belirtilmektedir.

Bu durum sebebiyle, Rusya Federasyonuna ulaşabilmek için tespit edilen minimum 8 - 10 gün bekleme sürelerinin daha da uzayabileceği değerlendirilmektedir.

Yaşanabilecek bekleme süreleri ihracatçılarımızın ve taşımacılarımızın bilgilerine sunulmakla birlikte, Ro-Ro ve Ro-Pax gemilerinin faaliyetlerine devamı için talep Derneğimizce ilgili Kurumlara iletilmiş olup, konu ile ilgili olarak muadil Rus Derneği ile iletişim devam etmektedir.

Olası gelişmeler bilahare sektörümüz ile paylaşılacaktır.