Türkiye, Ukrayna ile Serbest Ticaret Anlaşmasını Onayladı
Türkiye, Ukrayna ile Serbest Ticaret Anlaşmasını Onayladı
06.08.24

Türkiye, Ukrayna ile Serbest Ticaret Anlaşmasını Onayladı

Türkiye Ukrayna ile serbest ticaret anlaşmasını onayladı. Anlaşma, özellikle Türkiye’nin sanayi mallarının yaklaşık yüzde 93.4’üne ve tarım mallarının yüzde 7.6’sına yönelik ithalat vergilerini kaldırmasını öngörüyor.

Geçiş dönemlerinin ( 3-7 yıl) sona ermesinin ardından Ankara, sanayi mallarının yüzde 1.5’u ve tarım mallarının yüzde 28.5’i için ithalat vergilerini kaldıracak.

Ukrayna ise sanayi mallarının yaklaşık yüzde 56’sına ve tarım mallarının yüzde 11.5’ine yönelik ithalat vergilerini kaldıracak. Geçiş dönemlerinin sona ermesinin ardından (sanayi malları için 2-5 yıl, tarım malları için 2-10 yıl), Kiev, sanayi mallarının %43.2’sine ve tarım mallarının %53.7’sine yönelik ithalat vergilerini kaldıracak.

Önceki gün Ukrayna Başbakan Birinci Yardımcısı Ekonomi Bakanı Yulia Sviridenko Türkiye’ye geldi. Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Ömer Bolat, kendisiyle yaptığı görüşme sonrasında, iki ülke arasındaki ikili ticaret hacminin 2023 yılında 7.3 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Bolat, Türkiye ile Ukrayna’nın iş birliğini güçlendirmeye, ortak çıkarlara dayalı karşılıklı ticaret ve yatırımı artırmaya devam edeceğini vurguladı.

Ukrayna ile Türkiye arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının imzalanmasına ilişkin müzakereler 2006’dan bu yana 15 yıl sürdü.