Türkiye’nin Tarım, Gıda ve İçecek Sektörü İhracat, İthalat Raporu
Türkiye’nin Tarım, Gıda ve İçecek Sektörü İhracat, İthalat Raporu
12.09.23

Türkiye’nin Tarım, Gıda ve İçecek Sektörü İhracat, İthalat Raporu

Türkiye’nin tarım, gıda ve içecek sektörü yılın ilk 7 ayında 14,52 milyar dolar ihracat, 14,13 milyar dolar ithalat yaptı. Mayıs ve Haziran aylarında açık veren Dış Ticaret Dengesi, Temmuz ayında 390 milyon dolar fazlayla artıya geçti. Temmuz ayında sığır ithalatı yüzde 644 oranında arttı. Temmuz ayında durum buğday ihracatındaki büyük artış da dikkat çekti. Yılın ilk 7 ayında en fazla un, rafine ayçiçeği yağı ve fındık içi ihraç edilirken, en fazla ithal edilen ürünler ise buğday, soya fasulyesi ve ham ayçiçeği olarak sıralandı.

Bu dönemde en fazla ihracat Irak, Almanya ve Rusya’ya yapılırken, en fazla ithalat ise Rusya, Ukrayna ve Brezilya’dan yapıldı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Dış Ticaret Verileri temel alınarak hazırlanan TGDF Dijital Veri Paneli'ne göre, bu yılın ilk 7 ayında tarım, gıda ve içecek sektörü geçen yıl aynı döneme göre, yüzde 5,3 artışla 14,52 milyar dolar ihracat ve yüzde 18,01 artışla 14,13 milyar dolar ithalat yaptı. Mayıs ve Haziran aylarında açık veren Dış Ticaret Dengesi, Temmuz ayında artıya döndü. Sektör, söz konusu ayda 390 milyon dolar fazla verdi.   

Özel Ticaret Sistemi (ÖTS) çerçevesinde yayınlanan Dış Ticaret Verileri'ne göre, yılın ilk 7 ayında ihracat geçen yıl aynı döneme kıyasla yüzde 5,3, ithalat ise yüzde 18,01 arttı.

Temmuz 2023 itibariyle aylık temelde ise ihracat geçen yıl aynı döneme kıyasla yüzde 36,43 artışla 2,29 milyar dolara çıkarken, ithalat ise yüzde 6,97 yükselişle 1,67 milyar dolar oldu.  Temmuz ayında, buğday ithalatı yüzde 44,2 artarken, soya fasulyesi ithalatı yüzde 11,1 düştü.