Türkiye’nin Rusya'dan İthalatı Yaptırım Öncesine Geriledi
Türkiye’nin Rusya'dan İthalatı Yaptırım Öncesine Geriledi
03.08.23

Türkiye’nin Rusya'dan İthalatı Yaptırım Öncesine Geriledi

Türkiye'nin Rusya'dan ithalatı haziran ayında 2,91 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. TÜİK verilerini haberleştiren RBC gazetesi, ithalatın 2021 ekiminden bu yana en düşük seviyeye gerilediğini yazıyor. Türkiye'nin enerji ürünleri ithalatı parasal bazda yüzde 20 gerileme kaydetti.

Haberde haziran ayında Türkiye'nin Rusya'dan yaptığı ithalatın mayıs ayına kıyasla yüzde 36 ve geçtiğimiz yılın haziran ayına kıyasla da yüzde 43 oranında gerilediğine dikkat çekildi.

Türkiye'nin bu yılın ilk yarısında Rusya'dan yaptığı toplam ithalat ise 24,7 milyar dolar olarak hesaplandı. Bu miktarda da geçen yıla kıyasla yüzde 10,8'lik düşüş söz konusu.

Ancak buna rağmen ilk altı ay itibarıyla Türkiye'nin en çok ithalat yaptığı ülke yüzde 13,4'lük payla Rusya oldu. Haziranda ise birincilik Çin'e geçti.

Türkiye'nin Rusya'dan gerçekleştirdiği ithalatın yüzde 60'ı enerji ürünlerinden oluşuyor. RBC Türkiye'nin Rusya'dan petrol ithaline ödediği paranın haziranda yüzde 18 düşerek 655 milyon dolara gerilediğini yazıyor. İthal edilen ham petrol miktarı ise 3 milyon ton civarında.