Türkiye’nin Malezya’ya İhracatında Hedef 1 Milyar Dolar
Türkiye’nin Malezya’ya İhracatında Hedef 1 Milyar Dolar
23.03.23

Türkiye’nin Malezya’ya İhracatında Hedef 1 Milyar Dolar

Türkiye’nin Güneydoğu Asya’nın üçüncü büyük ekonomisi Malezya’ya ihracatında hedef 1 milyar dolar oldu. Türk ihracatçılar revize edilen Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) Türkiye-Malezya ilişkilerinde bir dönüm noktası olarak görüyor.

Ege İhracatçı Birlikleri, Ticaret Bakanlığı ve TİM koordinasyonunda 2023 yılının en büyük Ticaret Heyeti Organizasyonlarından birini 12-15 Mart 2023 tarihlerinde Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da düzenledi.

Heyette 19 Türk firma farklı sektörlerden 110’dan fazla Malezyalı firma temsilcisi ile 300’e yakın ikili iş görüşmesi yaptı.

Ticaret Heyetinin açılış konuşmalarını, Türkiye Cumhuriyeti Kuala Lumpur Büyükelçisi Emir Salim Yüksel, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk ve Malezya Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Hairil Yahri Yaacob gerçekleştirdi.

STA kapsamı genişletildi

Kuala Lumpur ile siyasi ilişkilerimizin oldukça iyi durumda olduğunu ifade eden Türkiye Cumhuriyeti Kuala Lumpur Büyükelçisi Emir Salim Yüksel, “İki ülke arasındaki ilişkiler stratejik ortaklıktan, kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükselmiş durumda. 1 Ağustos 2015 tarihinde yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşmasının (STA) kapsamı genişletildi. Hizmetler, yatırım ve e-ticaret gibi yeni alanları kapsayan STA’yı Malezya ve Türkiye arasındaki ticarette önemli bir kilometre taşı olarak görüyoruz. Malezyalı firmaların yüksek kaliteli ve rekabetçi fiyatlara sahip Türk ürünlerine daha fazla ilgi göstereceğini öngörüyoruz. Deprem felaketi sonrasında Malezya’nın ülkemize verdiği destekten ötürü teşekkür ediyoruz.” dedi.