Türk İhracatçısı Rusya İçin Bankaları Baypas İçin ‘İstisna’ Bekliyor
Türk İhracatçısı Rusya İçin Bankaları Baypas İçin ‘İstisna’ Bekliyor
26.02.24

Türk İhracatçısı Rusya İçin Bankaları Baypas İçin ‘İstisna’ Bekliyor

Rusya’dan yapılan para transferlerinde yaşanan sıkıntıları aşmak için Türk ihracatçısı firmalar, ihracatın bedelinin tamamının yurda getirilmesine istisna uygulanmasını talep ediyor. RBC gazetesinin Türkiye’deki kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Türk ihracatçıların para transferlerindeki sorunlar nedeniyle yetkililerden Rusya ile bankaları bypass ederek işlemlere izin verilmesini istediğini yazıyor.

Gazeteye göre, Türk ihracatçıları Ocak 2024'ten bu yana Ankara'nın yedinci büyük ihracat pazarı olan Rusya'ya yapılan sevkiyatlardan bankalar aracılığıyla gelir elde edemiyor, hesaplarını kapatmakta zorlanıyor ve yeni siparişlerini Çin ve diğer ülkelere kaptırıyor. Bazı Türk şirketleri üçüncü ülkelerdeki bankalar aracılığıyla gelir elde etmeye çalışıyor.

Gazete kaynakları, "havalelerin bıçak gibi kesildiğini" kaydederek yetkililerden "Rusya ile ihracat işlemlerine istisna getirilmesini" istiyor.

Yayında, Türkiye'nin mevcut mevzuatının ihracatçılara sadece bankalarda değil, 33 ülke ile ticaretten gelir elde etmelerine ve bunu beyan etmemelerine izin verdiği belirtiliyor. Rusya ise bu listede yok.

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Ocak ayında Rusya'ya ihracatın 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 30,4 oranında (792,1 milyon dolardan 551,1 milyon dolara) düştüğünü belirtiyor. En büyük kayıplar kimya sektöründe (eksi %41,4), taze sebze ve meyve tedarikinde (%20,4), otomotiv endüstrisinde (%7,6), makine mühendisliğinde (%23,9) ve elektronikte (%48,4) kaydedildi.

Rusya ile Türkiye arasındaki bankacılık işlemleriyle ilgili sorunlar, ABD Başkanı Joe Biden'ın, yaptırım uygulanan kuruluşlarla yapılan işlemlerde ve Rus askeri-sanayi kompleksine malzeme tedarikinde yabancı bankalara kısıtlama getirilmesine ilişkin kararnamenin imzalanmasının ardından başladı. Türk bankaları, Rus bankalarıyla muhabirlik ilişkilerini kesmeye ve anlaşmayı resmi olarak kapatmadan ödeme işlemlerini askıya almaya başladı.

Reuters, Türkiye'ye petrol tedarikinin ödenmesinde sorunlar yaşandığını duyurdu. Kurumun muhataplarına göre Biden'ın kararnamesi Rusya'ya yapılan petrol dışı tedarikleri de etkiledi.