Tüm Sınır Kontrol Fonksiyonları Gümrük Komitesine Devredilecek- Taşkent
Taşkent Ticaret Müşavirliği:18 Ocak'ta Cumhurbaşkanı başkanlığında yapılan toplantıda tüm sınır kontrol fonksiyonlarının Gümrük Komitesi'ne devredileceği açıklandı. Şu anda meyve, sebze ve gıda ihracatı sınırda gümrük, karantina, SES ve veterinerlik olmak üzere 4 kurum tarafından denetleniyor. Talep edilen tüm sertifikalar ve ruhsatlar tamamen dijitalleştirilmiştir ve denetim personeli yalnızca belgelerin mevcut olup olmadığını kontrol eder. Bu nedenle tüm sınır kontrol fonksiyonlarının Gümrük Komitesi'ne devredilmesine karar verildi.
Ayrıca iki yıl önce malların gümrük rejiminde yeniden işlenmesine ilişkin yeni bir prosedür uygulamaya konuldu. Toplantıda geçtiğimiz dönemde 254 işletmenin bu sistemde çalışmaya başlaması sonucunda 1,1 milyar dolarlık ihracat yapıldığı kaydedildi.
Bunların yüzde 83'ü Andican, Buhara, Sirdarya, Taşkent vilayeti ve Taşkent şehrindeki girişimciler payına denk geliyor. Ancak Karakalpakistan, Cizzah, Surhandarya ve Harezm'de bu ihracat 10 milyon dolara bile ulaşamadı. Cumhurbaşkanı, bu bölgelerin liderlerinin gümrük rejiminde yeniden işleme pahasına 500 milyon dolarlık ihracatı sağlaması gerektiğini vurguladı.
Meyve ve sebze ihracatı için yabancı ülkelerden bitki sağlığı izinleri alınmasına rağmen tam olarak kullanılmadığı belirtiliyor. Örneğin Japonya'ya 58 çeşit meyve ve sebzenin bitki sağlığı izni alınmasına rağmen 52 çeşidi; Hindistan'a 38 çeşitten 32'si , Pakistan'a 22 çeşitten 18'i ve ABD'ye 15 çeşitten 11'i ihraç edilmedi.
Cumhurbaşkanı ayrıca Bitki Karantina ve Koruma Ajansı ile valilerin yatırımdan sorumlu yardımcıları arasında ürünlerin ihracatını organize etme konusunda işbirliği eksikliğini de eleştirdi. Ajans artık yalnızca bitki sağlığı izinlerinin alınmasından değil, aynı zamanda tarımsal ihracatın organize edilmesinden de sorumlu olacak.