Transitte Yeni Dönem E-Teminat
Transitte Yeni Dönem E-Teminat
19.09.22

Transitte Yeni Dönem E-Teminat

Gümrükler Genel Müdürlüğü Transitte Yeni Dönem! E-Teminat. Gümrüklerde dijitalleşme devam ediyor. Transitte teminat mektuplarını e-teminata dönüştürüyoruz, böylece lojistik sektöründeki paydaşlarımızın işlemlerini daha hızlı ve güvenilir hale getiriyoruz.

Bilindiği üzere, 1 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla gümrük idarelerince kabul edilen teminat mektupları, E-Teminat mektubu olarak düzenlenmeye ve BİLGE sistemi üzerinden işleme alınmaya başlanmıştır.
 
Bu kapsamda, 15.09.2022 tarihi itibarıyla; halihazırda sertifikasyon ve entegrasyon sürecini tamamlayan 4 banka ile (Vakıf Katılım, Denizbank, Odea Bank, Nurol Yatırım Bankası) ulusal transit rejimi elektronik kapsamlı teminat mektubu pilot uygulaması devreye alınmıştır. 
 
Ayrıca, ortak transit rejimi kapsamlı teminat mektuplarının elektronik ortama alınması İçin Kredi Kayıt Bürosu ve ilgili bankalarımız ile yakın işbirliği içinde çalışmalar devam etmektedir.
 
Bu çerçevede, yapılan teknik düzenlemelerle birlikte, E-Kapsamlı teminat mektubunun düzenlenmesi, kabulü, iadesi, iptali işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi sağlanmış olup; E-Kapsamlı teminat mektubunun teminat gümrük idaresince kabul edilmesi ile birlikte kapsamlı teminat mektubu ile ilişkilendirilen GRN (teminat gümrük idaresince kabul edilen kapsamlı teminat mektubu için sistem tarafından verilen teminat referans numarasını) numarasının otomatik olarak oluşturulması ve tanımlanan GRN numarasına NCTS yükümlü ekranından “Teminat İşlemleri>ETTN ile Teminat Sorgulama” bölümünden ETTN numarası ve vergi numarası ile ulaşılması mümkün bulunmaktadır.