Transit Beyannamesinde Dikkat Edilecek Hususlar
Transit Beyannamesinde Dikkat Edilecek Hususlar
21.10.22

Transit Beyannamesinde Dikkat Edilecek Hususlar

Ortak Transit Sözleşmesi’ne taraf ülkelerce transit beyannamesi kabul edilirken beyannamede olması gereken bilgiler ülkelere göre farklılık gösterebilmektedir. Bazı ülkelerde sunulan beyannameler tek kalem veya eşya kodsuz (GTİP olmadan) sunulabilmekte olup sadece eşya tanımının beyannamede yer alması bile ilgili ülke tarafından kabul edilebilmektedir. Bazı ülkelerde ise gönderici, alıcı ve plaka bilgisine dahi beyannamede yer verilmemesi kabul edilmektedir.

Bu doğrultuda üyelerimizin transit beyannamelerinin düzenlenmesinde ülkelere ya da taşıdıkları ürünlere göre herhangi bir sorunla karşılaşmamaları için aşağıdaki hususlara dikkat etmeleri önem taşımaktadır:

  • Ortak transit rejimi (T1/T2) kapsamında Türkiye Gümrük Bölgesi’ne gelen, cinsi genel tanımlarla tanımlanmış eşyanın en azından 6’lı bazda gümrük tarife alt pozisyonunu belirtecek şekildeki tanımının transit refakat belgesinde yer alması ya da T1/T2 Belgesine ekli fatura/çeki listesi bulunması,
  • T1/T2 Belgesi kapsamında ülkemize transit gelen eşyanın birden fazla kalemden oluşmasına rağmen sistemde 1 kalem olarak beyan edilmesi durumunda, belge ekinde muhakkak çeki belgesi ve fatura bulunması,
  • Ortak transit/ulusal transit/TIR karnesi kapsamında transit eşyayı taşıyan dorsenin halat, mühür, branda vb. yerlerinde oynama/uygunsuzluk yapılmaması.
Yukarıdaki hususlarla birlikte özetle beyanname içeriğindeki eşyalara ait fatura, çeki listesi vb. ticari evrakın beyanname ekinde mutlaka bulundurulmasını tavsiye eder, işlerinizde başarılar dileriz.


UTİKAD