Transit Beyanına Konu Edilmeyen Eşyanın Mahrecindeki Fazla
Transit Beyanına Konu Edilmeyen Eşyanın Mahrecindeki Fazla
10.01.24

Transit Beyanına Konu Edilmeyen Eşyanın Mahrecindeki Fazla

UND: Transit Beyanına Konu Edilmeyen Eşyanın Mahrecindeki Fazla Yüklemeden veya Yanlış Beyandan Kaynaklandığının İspatlanması Durumunda Ceza Uygulanmayacak

Son zamanlarda bazı Gümrük Müdürlükleri tarafından, ortak transit rejimi kapsamında ülkemize getirilen eşya için Gümrük Yönetmeliği’nin 240’ıncı maddesindeki eşyanın beyanda belirtilen cinsine uygun olmakla birlikte beyana göre fazla çıkması halinde ifadesi dayanak gösterilerek, cins olarak beyana uygun olmayan ancak fazla çıkan eşya için 28 günlük ispat süresini içeren takibatların yapılmaması ve doğrudan farklı çıkan eşyanın gümrük vergileri kadar idari para cezası alınarak eşyanın da tasfiye edilmesi hükmü uygulanmaya başlamış idi.

Söz konusu uygulamanın taşımacılarımızda yaratmış olduğu mağduriyete istinaden; Ticaret Bakanlığımız nezdinde girişimde bulunulmuş ve Bakanlığımız yetkilileri ile uygulamada değişikliğe gidilmesi hususunda toplantılar gerçekleştirilmiştir.

09.01.2024 tarihli 32424 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Gümrük Yönetmeliği değişikliği ile Gümrük Yönetmeliği’nin 241’inci maddesinin 3’üncü fıkrası değiştirilmiş, ilgili fıkraya eklenen (b) bendi ile “Beyan edilen eşyada 239 ve 240’ıncı maddeler çerçevesinde bir eksiklik ya da fazlalık olup olmadığına bakılmaksızın, yapılan kontrol ve muayene sonucunda taşıt içerisinde transit beyanına konu edilmemiş ve 6’lı tarife alt pozisyonu beyan edilen eşyadan farklı olan eşyanın tespiti halinde 239’uncu maddenin ikinci fıkrası uyarınca işlem yapılır.” hususu hüküm altına alınmıştır.

Dolayısıyla, transit beyanına konu edilmemiş bir eşyanın taşıt içerisinde tespit edilmesi durumunda direkt olarak eşyaya ilişkin gümrük vergileri kadar idari para cezası ve beyan edilmeyen eşyanın tasfiyesi uygulaması yerine, Gümrük Yönetmeliğinin 239 uncu maddesinin 2. fıkrası uyarınca işlem yapılması sağlanmıştır.

Bu çerçevede; transit beyanına konu edilmeyen eşyanın taşıt içerisinde tespit edilmesi halinde bu durumun mahrecindeki fazla yüklemeden veya yanlış beyandan kaynaklandığının 28 günlük süre içerisinde, (hatta bu sürenin yazılı başvuru ile 28 gün daha uzatılması mümkündür) ispatlanması ile birlikte beyana konu edilmeyen eşyanın bir rejim beyanına konu edilmesine izin verilecek, transit beyannamesinin rejim hak sahibi veya taşıyıcısına da herhangi bir ceza uygulaması söz konusu olmayacaktır. Ancak, süreler içerisinde ispat edilmez ise hem ceza hem de tasfiye uygulaması yapılacaktır.

Bu vesile ile Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğümüze uygulama kaynaklı mağduriyetlerin giderilmesi hususunda yapılmış olan değişiklikler nedeniyle sektörümüz adına teşekkür ederiz.