Ticaretin Kolaylaştırılması Konusunda Bölgesel Farkındalık Toplantıları
Ticaretin Kolaylaştırılması Konusunda Bölgesel Farkındalık Toplantıları
14.02.23

Ticaretin Kolaylaştırılması Konusunda Bölgesel Farkındalık Toplantıları

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfla, bir örneği Ek-1'de yer alan Ticaretin Kolaylaştırılması Türkiye Stratejisi ve Beş Yıllık Eylem Planı'nın 30 numaralı Eylem Maddesinin, "Ticaretin kolaylaştırılması faaliyetlerine dair taşrada farkındalığın artırılmasını teminen Bölge Müdürlükleri başkanlığında sivil toplum örgütleri ve diğer ilgili kamu idareleri temsilcilerinin katılımı ile yıllık bölgesel istişare toplantıları" yapılmasını öngördüğü ifade edilmektedir.

Anılan yazıda devamla, Bakanlıkları ve Türk Sanayici ve İş insanları Derneği (TÜSİAD) eş başkanlığında yürütülen Şeffaflık Çalışma Grubu faaliyetlerinin bir parçası olarak, Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri toplantılarının ilk turunun 10 Şubat-4 Mart 2021 ve 3-14 Ocak 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş olduğu belirtilmektedir. Toplantılar sonucunda hazırlanan rapor Ek-2'de yer almaktadır.

Bununla birlikte, 13 Aralık 2022 tarihinde Bakan Yardımcımız Sayın Rıza Tuna TURAGAY başkanlığında gerçekleştirilen Ticaretin Kolaylaştırılması Koordinasyon Komitesi 4. Genel Kurul Toplantısında "Bölge teşkilatları ile yapılan toplantıların Ticaretin Kolaylaştırılması Eylem Planı’nın uygulanması açısından büyük önem arz ettiği, söz konusu toplantıların devamı ve mümkün olduğu ölçüde fiziki olarak da gerçekleştirilmesi" hususunun talimatlandırıldığı bildirilmektedir.

Belirtilen toplantıya ilişkin tutanak Ek-3'te yer almaktadır. Öte yandan, bölgesel istişare toplantılarının ikinci turunun 2023 yılı içinde tüm Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri ile gerçekleştirilmesinin planlandığı ifade edilmektedir. Şubat ayı içinde düzenlenecek toplantılara ilişkin program Ek-4'te sunulmaktadır.

 

İlgili Bağlantılar: