Taşkent'te Gümrükleme Merkezi Açıldı
Taşkent'te Gümrükleme Merkezi Açıldı
11.09.23

Taşkent'te Gümrükleme Merkezi Açıldı

Devlet Başkanının basın servisinin haberine göre, Cumhurbaşkanı Sayın Shavkat Mirziyoyev, 29 Ağustos'ta faaliyete geçen Devlet Gümrük Komitesi Gümrük İşlem Merkezi hakkında bilgi aldı. Söz konusu Gümrük İşlem Merkezinde; Bilgi İşlem, Uzaktan Elektronik Bildirim Noktası, Çağrı Merkezi, Hedefleme ve Risk Yönetimi birimleri bulunmaktadır. Bu Merkezin bilgi sistemi, yabancı ülkelerin, Özbekistan bakanlıklarının ve dairelerinin, dış ekonomik faaliyet temsilcilerinin, havayollarının bilgileri ile entegre edilmiştir.

Gümrük veri işlem merkezi önceki haline göre; on kat daha büyük sunucular, bilgisayarlar ve diğer gerekli ekipmanlarla donatılmıştır. Böylelikle, iletişim kanallarının hızında 5 kat artış ve gümrükleme süresinde 2 kat azalma sağlanmıştır. Sistemin tamamı siber saldırılara karşı korunmaktadır.

Uzaktan elektronik beyanname noktasında, ilk aşamada Taşkentli işadamlarının uzaktan gönderdiği gümrük kargo beyannamelerinin hızlı bir şekilde işleme alınması sağlandı. Daha sonra ülkedeki tüm gümrükleme işlerinin kapsama dahil edilmesi planlanıyor.

Çağrı merkezi, gümrük yetkililerinin 11-08 numaralı telefon hattı ve komitenin internet sitesi aracılığıyla gelen itirazlara yanıt veriyor.

Hedefleme ve Risk Yönetimi Departmanı'ndaki operasyonel servisler tarafından; gümrük idaresinin 50, Dünya Gümrük Örgütü'nün 3 bilgilendirme programından, 30'dan fazla acenteden ve yabancı gümrük idarelerinden gelen veriler analiz ediliyor, riskler değerlendiriliyor ve tüm gümrük kapılarının faaliyetleri uzaktan yönetiliyor.

Gümrük hizmetlerinin dijitalleşmesi sonucunda gümrükleme süresi ortalama 2 kat daha kısaldı. Örneğin; ihracat yönünde bu süre 2017 yılında 5 saat 42 dakika iken, 2023 yılında 30 dakikaya indi. İthal malların yüzde 80'inin, ihraç mallarının ise yüzde 89'unun gümrük işlemleri basitleştirilmiş şekilde yapılıyor. Gümrük kargo beyannamelerinin yapay zeka yardımıyla otomatik olarak işlenme hacmi de arttırılıyor.

Sayın Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoev, “Dijitalleşme tek bir yerle sınırlı olmayan bir süreçtir. Sahada yapılanlardan çok yapılması gereken işler var. Bu nedenle olanakların düzenli olarak arttırılması gerekir. Sistemin etkinliğini girişimciler değerlendirmelidir" dedi .

Devlet Başkanı, ithalat yapısının analizine dayanarak yerel girişimcilere tekliflerde bulunulması ve gümrük bölgesinde geri işlemenin genişletilmesi konusunda talimat verdi. Çalışanların maddi ve sosyal koşullarının iyileştirilmesi ve sistemin yolsuzluklardan arınmış bir sektör haline getirilmesi talimatını verdi.