Suudi Arabistan’a Hayvansal Ürünler İhracatı
Suudi Arabistan’a Hayvansal Ürünler İhracatı
15.11.23

Suudi Arabistan’a Hayvansal Ürünler İhracatı

Bilindiği üzere, Suudi Arabistan'a hayvansal ürün ihracatı için üretici firmaların Suudi Gıda ve İlaç İdaresi (SFDA) tarafından onaylanması gerekmekte olup 15 Kasım 2020 tarihinde Türk üreticilerin tamamının onay statüleri ve Tarım ve Orman Bakanlığımızın (TOB) işletme onaylama yetkisi askıya alınmıştır.

Bu engelin kaldırılmasını teminen, 14-25 Kasım 2022 tarihlerinde SFDA'dan bir heyet ülkemizde incelemelerde bulunmuş; tespit edilen eksikliklerin giderilmesi ve bazı prosedürlerin tamamlanmasının ardından 18 Temmuz 2023 tarihinde süt ürünleri üreticisi 5 şirket, bal üreticisi 2 şirket ve kırmızı et ve ürünleri üreticisi 6 şirket onaylı kuruluşlar listesine eklenmiş, bal ve kırmızı et ürünlerinde işletme onaylama için TOB akredite edilmiştir.

Bu defa, süt ürünleri için işletme onaylama yetkisinin TOB'a devri için yapılan girişimler neticesinde; TOB ile SFDA arasında bir protokol imzalanmıştır. Anılan protokolün ıslak imzalı nüshaları ile birlikte 35 üreticinin yer aldığı TOB tarafından onaylanan şirketlerin listesi 11 Ekim 2023 tarihinde SFDA'ya iletilmiştir.

Söz konusu listede yer alan 20 şirket daha onaylı süt ürünleri işletmeleri listesine eklenmiş olup süt ürünleri için onaylı işletme sayısı 5'ten 25'e yükselmiştir. Öte yandan, yumurta, kanatlı ürünleri ve deniz ürünleri için de gerekli yetkilendirmenin yapılması çalışmalar sürmektedir.