Sırada Bekleme Süresi İle İlgili Seri Gümrük İçin Bir Adım
Sırada Bekleme Süresi İle İlgili Seri Gümrük İçin Bir Adım
01.11.22

Sırada Bekleme Süresi İle İlgili Seri Gümrük İçin Bir Adım

Ticaret Bakanlığı gümrük kapılarında transit geçişler için 24 saat boyunca hizmet veriyor. Ancak kontrolü sağlanması gereken ürünler için ilgili bakanlıkların birimleri 08.00-18.00 esasına göre çalışıyor. Bu yüzden akşam 18.00’den sonra gümrükte kontrolü yapılacak ürünleri taşıyan TIR’lar trafiğin artmasına ve geçişlerin yavaşlamasına neden oluyordu.

2023 Yıllık Programa göre, Tarım ve Orman ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlıkları tarafından Türkiye gümrük bölgesi giriş kapılarında yapılacak denetimlerin 7/24 çalışma esasına uygun olacak şekilde yürütülmesi amacıyla söz konusu bakanlıklarda yeterli sayıda personel görevlendirilecek.

Bu kapsamda artık tekstil ürünlerinden akaryakıta, deri ve deriden mamul eşya ile ayakkabıdan mobilyaya, zirai karantina kontrolünden canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlere, orman ürünlerinden porselen ve seramiğe, çaydan sofra ve mutfak eşyası gibi birçok ürünün kontrolü tam zamanlı olarak yapılabilecek.

Güvenilir firmalara gümrük işlemlerinde kolaylık sağlayan ve 2013 yılında uygulamaya konulan yetkilendirilmiş yükümlü statüsü kapsamında yetki verilen firma sayısı da ekim ayı itibarıyla 637'e ulaştı. Yetkilendirilmiş yükümlü statüsü sahibi firmalara ilave kolaylıklar sağlanması da planlanıyor. İhracatta yerinde gümrük izninin, koşullara bağlı kalmadan tüm yetkilendirilmiş yükümlü statü sahibi firmalara yaygınlaştırılması faaliyeti kapsamında bürokrasinin azaltılmasına yönelik analiz ve mevzuat çalışmaları tamamlanacak.