Rusya'dan Türkiye’ye Petrol Ürünü İhracatında Rekor
Rusya'dan Türkiye’ye Petrol Ürünü İhracatında Rekor
10.04.23

Rusya'dan Türkiye’ye Petrol Ürünü İhracatında Rekor

Rusya, martta günlük 3,38 milyon varil olan ham petrol ihracatının yüzde 91'ini Çin ve Hindistan'a yaptı. Çin, günlük 1,65 milyon varille Rus ham petrolünün en büyük alıcısı oldu. Rusya'nın geçen ay Türkiye'ye petrol ürünleri ihracatı ise 454 bin 170 varille rekor kırdı. Türkiye'nin Rusya'dan petrol ürünleri alımları Mart 2022'deki günlük 187 bin varil seviyesine göre Mart 2023'te yaklaşık 2,5 katına çıktı.

Euronews'in haberine göre Batılı ülkelerin Rusya'ya uyguladığı ambargo kararları, ithalat ve ihracat dengelerini değiştirdi. Rusya, daha önce en büyük pazarı olan Avrupa'nın boşluğunu doldurmak için petrol varillerinin rotasını Çin ve Hindistan olmak üzere Asya'ya çevirdi.

Gerçek zamanlı veri takip şirketi Vortexa'ya göre, Rusya'nın martta toplam ham petrol ve petrol ürünleri ihracatı ise günlük 6,75 milyon varille toparlanma gösterdi. Yaptırımların etkisiyle, Rusya'nın ham petrol ve petrol ürünleri ithalatı 5 milyon varilin altını görmüştü.

Ham petrol, toplam günlük 6,75 milyon varillik petrol ihracatının 3,38 milyon varilini oluşturdu. Rusya'nın günlük ham petrol ihracatı martta, son 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Rusya, geçen ayki günlük 3,38 milyon varil ham petrol ihracatının 1,65 milyon varilini Çin'e gerçekleştirdi.