Panama'ya Gıda İhracatı -Sıhhi İzin Belgesi- Hakkında Duyuru
Panama'ya Gıda İhracatı -Sıhhi İzin Belgesi- Hakkında Duyuru
09.08.23

Panama'ya Gıda İhracatı -Sıhhi İzin Belgesi- Hakkında Duyuru

Panama Sağlık Bakanlığı (Minsa) tarafından 7 Ağustos 2023 tarihi itibariyle, ''İnsan Tüketimi İçin Ulusal Gıdaların Sıhhi Sicili'' için online bir sisteme geçildiği duyurulmuştur. Bu yeni yöntemde Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen Panama Gıda Ajansı'nın (APA)'nın dijital platformu aracılığıyla faaliyete geçeceği ifade edilmiştir.

Ülkedeki gıda kalitesini ve güvenliğini denetlemek ve düzenlemek amacıyla Sağlık Bakanlığı Ulusal Gıda Kontrol ve Veteriner Gözetim Müdürlüğü (DNCAVV) kurulmuş olup, ülkeye ilk kez giriş yapacak gıda ürünü için aranan sıhhi tescile ilişkin başvuruların Bakanlıkça yetkilendirilen Panama Gıda Ajansı'nın (www.apa.gob.pa) resmi web sitesinden kabul edileceği ifade edilmiştir.

Eylül 2021 tarih ve 125 sayılı KHK'nin 41. maddesinde ve Ağustos 2021 tarih ve 685 sayılı Kararın Ek A'sında belirtilen gerekliliklere uygun olarak Panama'da mukim Gerçek veya Tüzel Kişilerin ithal etmek istedikleri gıda ürünü için başvuruda bulunmaları ve ithal edilecek üründen numune iletilerek uygunluk belgesini temin etmeleri gerekmektedir.

Bu kapsamda, ihracatçı firmalarımızın Panama'daki ithalatçı firmaları ile iletişime geçerek gıda ürünleri için sıhhi izinlerin alınabilmesini teminen sürecin kendileri tarafından başlatılmasının hatırlatılmasında fayda görülmektedir.

Başvuruda ödenmesi gereken ücretin ise ürünün ithalatçısı tarafından karşılanması ya da eşit olarak paylaşılması yönünde anlaşma sağlanabileceği değerlendirilmektedir. Mezkûr iznin ürünün ülkeye girişi için bir kez temin edilmesi yeterli olup, son kullanım tarihi bulunmamaktadır.