Küresel Otomotiv Sektörü 2030 Yılına Kadar 1,2 Trilyon Dolar Yatırım
Küresel Otomotiv Sektörü 2030 Yılına Kadar 1,2 Trilyon Dolar Yatırım
24.10.22

Küresel Otomotiv Sektörü 2030 Yılına Kadar 1,2 Trilyon Dolar Yatırım

Reuters haber ajansı tarafından kamuya açık kaynaklardan derlenen verilere ve firmalarca açıklanan raporlardan elde edilen görüşlere göre, küresel otomotiv firmalarının en büyüklerinin hammadde ve batarya teknolojileri de dahil olmak üzere, elektrikli araç üretimi için 2030 yılına kadar toplamda yaklaşık 1,2 trilyon dolar tutarında bir yatırım planladıkları gözlemlendi.

Söz konusu yatırım miktarının geçtiğimiz yıl yapılan aynı çalışmada öngörülen miktar ile kıyaslandığında iki kat artış gösterdiği bildirildi.

Otomotiv sektöründeki büyük firmaların kamuoyu ile paylaştığı bilgiler alt alta analiz edildiğinde, 2030 yılına kadar toplamda 54 milyon adet bataryalı araç üretilmesinin planlandığı gözlemlenirken, bu rakamın şu anki mevcut bataryalı araç sayısı ile kıyaslandığında %50’lik bir artışa karşılık gelmesi dikkat çekti.

Bu kadar büyük sayıdaki bir elektrikli araç üretiminin anlamlı olması için otomotiv firmaları ve batarya üreticilerinin 2030 yılına kadar 5,8 terawatt saatlik bir batarya üretim kapasitesine de ulaşmayı planladıkları görülüyor.

Sektördeki en büyük firmalardan bazılarının elektrikli araç ve batarya üretimi için yakın zamanda açıkladıkları hedef ve planlar ise şu şekilde özetlendi:

Sektörde başı çeken firmalardan Tesla, 2030 yılında 20 milyon adet araç ve tahminen 2 terawatt saatlik batarya üretimi planlıyor. Tesla harcama planları ile ilgili bilgi vermedi, fakat şu anki 1,5 milyon adet olan otomobil üretiminin 20 milyon adede çıkması durumunda, yüz milyarlarca dolar tutarında bir harcama yapması gerektiği uzmanlarca hesaplanıyor.

Volkswagen önümüzdeki on yıl içerisinde küresel çaptaki elektrikli araç üretim hatlarına 100 milyar doların üzerinde bir yatırım yapmayı planladığını açıkladı. Ayrıca Avrupa ve Amerika kıtalarında giga kapasiteli batarya fabrikaları kurmak ve bazı tedarik malzemeleri ile birlikte ihtiyaç duyulan diğer hammaddeleri şimdiden envanterine kazandırmak amacıyla çeşitli ortaklık girişimleri açıkladı.

Ford Motor elektrikli araç üretimi için 50 milyar dolar ve en az 240 gigawatt saat batarya üretimi hedeflediğini ve 2030 yılındaki üretim planının 3 milyon adet araç olacağını belirtti.

Mercedes Benz elektrikli araç üretimi ve ARGE için 47 milyar dolar ayırdığını 200 gigawatt saatlik de batarya üretimi hedeflediğini açıkladı.

BMW, Stellantis ve General Motors firmalarının her birisinin araç ve batarya üretimi için en az 35’er milyar dolarlık yatırım ayırdıkları bildirildi. Batarya üretiminde en iddialı hedefin Stellantis’e ait olduğu ve 2030 yılında 400 gigawatt saatlik bir kapasiteye ulaşmak istedikleri bildirildi.