KDV, ÖTV, Gümrük Kanunu, Serbest Bölgeler Kanunda Değişiklik
KDV, ÖTV, Gümrük Kanunu, Serbest Bölgeler Kanunda Değişiklik
05.08.24

KDV, ÖTV, Gümrük Kanunu, Serbest Bölgeler Kanunda Değişiklik

Vergi kanunlarına ilişkin çeşitli düzenlemeler içeren "7524 Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Resmi Gazete'de yayımlandı. Bilindiği üzere KDV Kanunu’nun 13. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde, deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetlerin KDV’den istisna olduğuna dair hüküm yer almaktadır.


KDV Kanunu uyarınca, ulusal güvenlik kuruluşlarına milli savunma ve iç güvenlik ihtiyaçları için yapılan teslim ve hizmetler ile engellilerin eğitimleri, meslekleri ve günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programlarının teslimi KDV’den istisna olup bu malların yurt içi teslimlerinde uygulanan mevcut istisnalar aynı şekilde söz konusu malların ithalatında da uygulanmaktadır.

 4458 sayılı Gümrük Kanununun 167. maddesi uyarınca ithal edilecek bazı mallar ile taşıt araçları bakımından ithalatta ilave bir istisna uygulanması, bu malların ithalatını teşvik edici, yurt içi alımlarını ise caydırıcı mahiyettedir.

Kanunun 18 inci maddesi hükmüne göre malların ithalatı ve yurt içi teslimindeki ithalat lehine olan uygulama farklılığı giderilmekte ve KDV Kanunundaki mevcut istisna devam ettirilmektedir. 

Ayni düzenleme Kanunun 25 inci maddesi ile Özel Tüketim Vergisi Kanunu için de yapıldı. 

ÖTV Kanununun “Oran veya tutar” başlıklı 12. maddesinde yapılan değişiklikle ÖTV Kanununa ekli (III) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan bazı tütün mamullerinden alınmakta olan maktu vergi tutarına ilişkin asgari maktu vergi tutarının %20’sine kadar olan sınırlama kaldırılarak, birim ambalajda bulunan mamul için alınacak asgari maktu vergi tutarı kadar maktu vergi alınabilmesine ilişkin yetki düzenlenmesi yapıldı.

Serbest Bölgeler Kanununun geçici 3 üncü maddesinde yapılan değişikliğe göre serbest bölgelerde faaliyet gösteren kurumların münhasıran yurt dışına yaptıkları ihracattan elde ettikleri kazançlar Kurumlar vergisinden istisna tutulurken;, yurt içine yaptıkları satışlardan elde edilen kazançlara tanınan istisna ise kaldırıldı.(1/1/2025 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere yürürlüğe girdi).

 

İlgili Bağlantılar