İthalat % 100 Ayaklandı Yan Sanayi Referans Fiyat İstiyor
İhracatta geçen yıl yüzde 12 kayıp yaşayan ayakkabı yan sanayii sektörü, yüzde 100 artan ithalata karşı ‘referans fiyat uygulaması’ istedi. AYSAD Başkanı Sait Salıcı, bakanlıkla görüştüklerini ve bir düzenleme beklediklerini söyledi.
İrili-ufaklı 5 bin firmanın faaliyet gösterdiği ayakkabı yan sanayiinde, yüzde 100’e varan oranda artan ithalat, zaten maliyetler karşısında darboğazdan geçen yerli üreticiyi zorluyor. İhracatta yüzde 12’lere varan oranda bir kayıp yaşayan sektörde, 5 Eylül 2023 tarihinden itibaren ayakkabıda ithal ürünlere karşı uygulanmaya başlanan referans fiyatın, yan sanayide de devreye alınması bekleniyor.
İthalat yüzde 100 arttığı için sektörün dış ticaret açığı vermeye başladığını belirten Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sait V. Salıcı, “Ayakkabıya bitmiş ürün olarak referans fiyat üzerinden dolaylı vergi getirildi. Yan sanayiinde yani saya ve tabanda yüzde 10 artı yüzde 20 olmak üzere toplam yüzde 30 bir gümrük vergisi söz konusu. Arada 20 puan fark var” dedi.
Bakanlık ile görüştüklerini ve vergi konusunda bir düzenleme beklediklerini ileten Salıcı’ya göre, buradaki üreticileri de rahatsız etmeyecek şekilde bir düzenleme yapılmalı. “Bizim için vergi kanser hastasını geçici olarak iyileştirecek bir ilaç” diyen Salıcı, bu konuda bakanlığa bir sunum yaptıklarını anlattı. Bakanlığın da kendilerinden bir çalışma istediğini aktaran Salıcı, şöyle devam etti: “Vergi üretimi nasıl etkileyecek, vergi gelirse ne kadarlık bir istihdam artışı olacak gibi çalışmalar isteniyor.
Ancak vergi sadece günü kurtarır sonrasında kapsamlı bir çalışma yapılmalı. Geçmişte devlet planlama teşkilatı (DPT) vardı. Yeniden aktif hale getirilmeli. Çay denilince nasıl Rize, kayısı denilince nasıl Malatya akla geliyorsa, ayakkabı denilince de Şanlıurfa gelmeli.”