İthal İkamecilik Hayalden İbaret
İthal İkamecilik Hayalden İbaret
15.09.22

İthal İkamecilik Hayalden İbaret

Rusya'da inşaat sektörü ithal ürünleri yerli alternatiflerle ikame etme konusunda umutsuz. Rusya Sanayiciler ve Girişimciler Birliği'nin Moskova'da düzenlediği toplantıda bir araya gelen sektör profesyonelleri, Rusya'nın ithal ham madde ve ekipmana olan bağımlılığının yeni ekonomik koşullarda yıkıcı bir rol oynayacağı görüşünü dile getirdi.

İnşaatçılar, resmi devlet görevlilerinin iddialarının aksine sektörde ithal ikame hedeflerini tutturmaktan fersah fersah uzakta olduklarını itiraf ediyor.

Toplantının katılımcılarından Anton Solon ve Yevgeni Vısotski, ithal malzemeler olmadan da Rusya'da konut ya da yol inşa edilebileceği düşüncesinin "bir efsaneden ibaret olduğu" görüşünde. Solon ve Vısotski'nin paylaştığı verilere göre, Rusya cephe kaplamalarında yüzde 97, hırdavatta yüzde 85, yapıştırıcı ve contada yüzde 80, montaj köpüğünde yüzde 45 oranında dışa bağımlı. Çatı pvc membran üretiminde kullanılan ham maddelerde ise bağımlılık oranı yüzde 100.

En kritik bağımlılık kalemi ise üretim ekipmanlarında. Buna göre, Rusya'daki tuğla, çimento ve ısı yalıtım fabrikalarında kullanılan ekipmanların yüzde 80 ile 100 arası yurt dışından ithal geliyor.

Solon ve Vısotski sektörün altı ay içerisinde üretim krizine gireceği ve durumun ağırlaşarak devam edeceği düşüncesinde. Buna göre, Rusya bir yıldan az bir sürede tuğla, çimento, beton ve gaz betondan mahrum kalabilir.