İran ve Avrasya Ekonomik Birliği Serbest Ticaret Anlaşması
İran ve Avrasya Ekonomik Birliği Serbest Ticaret Anlaşması
15.09.22

İran ve Avrasya Ekonomik Birliği Serbest Ticaret Anlaşması

İran ve Avrasya Ekonomik Birliği 5. Tur Görüşmeleri, serbest ticaret anlaşmasının imzalanması için yoğun müzakerelere tanıklık etti. Görüşmelerde İran'ı Ticaret Geliştirme Kurumu Başkanlığı ve ilgili bakanlıklar ile kurumlar temsil ederken Avrasya Ekonomik Birliği'ni de üye ülkelerin heyetleri temsil etti.

Bir buçuk yıldır başlayan yüz yüze görüşmelerin birkaç ay daha sürmesi bekleniyor.

Bu müzakerelerin amacı, mevcut tercihli ticaret anlaşmasını serbest ticaret anlaşmasına dönüştürmektir. Serest ticaret anlaşmasında malların yüzde 80'i gümrüksüz takas ediliyor.

6 Temmuz'a kadar sürecek bu tur görüşmelere katılan taraflar, yetkililerin nihai imzasını almak için ürün ve mallardan bir liste ve anlaşma metnini tamamlamayı umuyor.

27 Ekim 2019 tarihinden uygulanmaya başlanan tercihli ticaret anlaşması, İran'ın Avrasya Ekonomik Birliği'ne ihracatı üzerinde olumlu etkiler bırakmış ve serbest ticaret anlaşması sonucu da İran'la bu birlik arasındaki ticaretin daha üst boyutlara çıkması hedefleniyor.

Mevcut tercihli ticaret anlaşmasında Avrasya tarafından 504 kalem, İran tarafındansa 390 kalem ürünün gümrük vergileri düşürülmüştür.