İran ve Avrasya  Birliği Arasındaki Ürünlerin Yüzde 80'inin Gümrük Vergisi
İran ve Avrasya Birliği Arasındaki Ürünlerin Yüzde 80'inin Gümrük Vergisi
15.09.22

İran ve Avrasya Birliği Arasındaki Ürünlerin Yüzde 80'inin Gümrük Vergisi

İran ile Avrasya Ekonomik Birliği arasında nihaileşmekte olan serbest ticaret anlaşmasının imzalanması ile İran ve bu birlik arasındaki ürünlerin yüzde 80'inin gümrük vergisi sıfırlanacak. İran heyeti ile Avrasya Ekonomik Birliği üyesi ülkelerin temsilcilerinin katıldığı toplantı, İsfahan Ticaret Odası'nın ev sahipliğinde düzenlenerek iki taraf arasında serbest ticaret anlaşmasının imzalanma aşamaları incelendi.

İran'ın Avrasya Müzakereleri Başmüzakerecisi Mirhadi Seyyedi, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, mevcut tercihli ticaret anlaşmasının serbest ticaret anlaşmasına dönüşmesi ile İran ve Avrasya Ekonomik Birliği arasındaki mal ve ürünlerin yüzde 80'lık kısmının gümrük vergisiz takas edilebileceğini ve bunun İran ticareti üzerinde büyük etkileri olacağını söyledi.

Bu müzakerelerin amacı, mevcut tercihli ticaret anlaşmasını serbest ticaret anlaşmasına dönüştürmektir. Serest ticaret anlaşmasında malların yüzde 80'i gümrüksüz takas ediliyor.

6 Temmuz'a kadar sürecek bu tur görüşmelere katılan taraflar, yetkililerin nihai imzasını almak için ürün ve mallardan bir liste ve anlaşma metnini tamamlamayı umuyor.