İran ile AB Arasındaki Ticaret Hacmi  Milyar 55 Milyon Euro
İran ile AB Arasındaki Ticaret Hacmi Milyar 55 Milyon Euro
15.09.22

İran ile AB Arasındaki Ticaret Hacmi Milyar 55 Milyon Euro

Eurostat haber sitesinin yayınladığı son istatistiklere göre, bu yılın ilk yarısında İran ile 27 Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasındaki ticaret alışveriş hacmi geçen yıla göre yüzde 34 artarak 2 milyar 55 milyon Euroya ulaştı. Geçtiğimiz 2021 yılında Ocak ile Haziran ayları arasında İran ile Avrupa birliği ülkeleri arasındaki ticaret alışverişi hacminin 1 milyar 900 milyon euro olduğu belirtildi.

Avrupa Birliği'nin 2022 yılının ilk yarısında İran'dan yaptığı ithalat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37 artışla 550 milyon euroya ulaşırken, geçen yılın Ocak ile Haziran aylarında Avrupa ülkeleri İran'dan toplam 400 milyon euroluk mal ithal ettiği açıklandı.

Avrupa Birliği'nin  İran'a ihracatı bu yılın ilk yarısında da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artarak 2 milyar euroya ulaşırken, Avrupa Birliği, İran'a 1,5 milyar euroluk mal ihraç etmişti.

İran ve Almanya arasındaki  6 aylık ticaret hacmi 1 milyar euroya ulaştı

Eurostat istatistiklerine göre Almanya, Avrupa ülkeleri arasında İran'ın en büyük ticaret yaptığı ülke olurken,  Almanya, İran'ın Avrupa ile ticaretinin üçte birinden fazlasını kapsadı. 

Geçtiğimiz yıl İran ile Almanya arasındaki ticaret 892 milyon euro iken, bu yılın ilk yarısında yüzde 6 artarak 950 milyon euroya ulaştı.