İngiltere'ye Vergisiz Zeytinyağı İhracatı
İngiltere'ye Vergisiz Zeytinyağı İhracatı
15.09.22

İngiltere'ye Vergisiz Zeytinyağı İhracatı

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracat Birliği Başkanı Davut Er vergisiz zeytinyağı ihracatının gerçekleşmesi durumunda Türkiye'nin İngiltere pazarında önemli bir oyuncu haline geleceğini söyledi. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracat Birliği Başkanı Davut Er, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Türkiye'den ithal edilen zeytinyağında vergilerin kaldırılabileceğinin sinyalini vermesini değerlendirdi.

Vergilerin kaldırılmasının ihracatın sıçması açısından önemli olduğunu belirten Er, İngiltere'ye ihracatın 20 bin tonlara ulaşabileceğini söyledi.

Er sözlerine şöyle devam etti:

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın yaptığı açıklama bizim için heyecan verici. İngiltere Brexit kapsamında Avrupa’dan ayrıldı. Bizim Avrupa Birliği ülkelerine ihracatımızda Gümrük Birliği anlaşmaları yapılırken zeytin ve zeytinyağı türlerine göre değişmekle birlikte kilo başına 1,20-1,25 euro vergilendiriliyor.

Ayrıca İngiltere üzerine o günkü pariteye göre 93 peni alınıyor. Bu da takdir edersiniz ki çok büyük bir rakam. Bu rakamlarla hem İngiliz halkı daha fazla para ödeyerek zeytinyağı tüketiyor hem de Türk ihracatçıları açısından da mal satmak hemen hemen imkânsız hale geliyor. Çünkü iki sıfır mağlup başlıyoruz.

Bu pazar 70-80 bin tonluk bir pazar. Türkiye’nin İngiltere'ye ortalama ihracatı 50-60 ton civarında.