İkinci El Beyaz Eşyaların İthalatının Önünü Açtığı Yolundaki İddia
İkinci El Beyaz Eşyaların İthalatının Önünü Açtığı Yolundaki İddia
02.01.23

İkinci El Beyaz Eşyaların İthalatının Önünü Açtığı Yolundaki İddia

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği(TÜRKBESD), Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkında Yönetmeliğin ikinci el beyaz eşyaların ithalatının önünü açtığı yolundaki değerlendirmelerin yanlış anlaşıldığı düşünülmektedir.

TÜRKBESD'den yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

"Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’mızın 27.12.2022 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan “Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkında Yönetmeliği” ile ilgili basına yansıyan bazı yorumlar üzerine açıklama yapma lüzumu duymaktayız.

Esasen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’mızın söz konusu yönetmeliği ülkemize atık özelliği kazanmış ürünlerle ilgili düzenleme getirmeyi hedeflediği değerlendirilmektedir.

Öte yandan, Yönetmeliğin ikinci el beyaz eşyaların ithalatının önünü açtığı yolundaki değerlendirmelerin yanlış anlaşıldığı düşünülmektedir.

Türkiye, Avrupa’nın bir numaralı beyaz eşya üretim merkezi olup; sektörümüz üretiminin yüzde 75’ini ihraç eden, yıllık 4,5 milyar dolarlık ihracat ile cari fazla vererek ülke ekonomisine önemli katkı sağlayan lokomotif bir sektördür.

İthalat Rejimini düzenleyen Ticaret Bakanlığı’mızın ve Atık mevzuatını düzenleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’mızın ülkemizin üretimi ve ihracatı güçlü sektörlerini gözeterek gerekli düzenlemeleri yapacağından ve yanlış anlaşılmaların önüne geçeceğinden kuşkumuz yoktur."