İhracat Beyanlarının Transit Beyanlarına Bağlanması
İhracat Beyanlarının Transit Beyanlarına Bağlanması
25.08.23

İhracat Beyanlarının Transit Beyanlarına Bağlanması

Ticaret Bakanlığı, Erenköy Gümrük Müdürlüğü tarafından Derneğimize iletilen bilgilendirmeye istinaden: Erenköy Gümrük Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirme ve tespitler neticesinde, ihracat gerçekleştiği halde ihracat beyannamelerinin otomatik olarak ''kapanmış'' statüye geçmediği anlaşılmıştır bu nedenle, konunun önemine binaen ve gereksiz iş yükünün azaltılması amacıyla aşağıdaki bilgilendirmenin yapılmasına gerek görülmüştür.

Erenköy Gümrük Müdürlüğünce yapılan incelemede;
a) TRB tescilli aşamasında GÇB'lerinin özet beyana bağlanmadığı veya diğer olarak beyan edildiği,
b) Parsiyel taşımalarda araç için birden fazla TRB düzenlenmesi durumunda sürücü tarafından birden fazla TRB'den bir kısmının Çıkış Gümrüğüne ibraz edilmemesi nedeniyle, ibraz edilmeyen TRB'ye bağlı ihracat beyannamelerin açık statüde kaldığı görülmektedir.

Bu durumda, mezkur beyanların kapatılabilmesi için beyanname muhteviyatı eşyaların bağlı olduğu ÖZBY örneğinin (TRB,IRB ve/veya ÖZBY TIR KRN.) ve eşyanın gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulduğunu gösteren ve eşyayı belirleyen bir gümrük belgesinin bir nüshası, ilişkili olduğu MRN belirtilmek kaydıyla eşyayı belirleyen boşaltma kayıtları ve konşimento gibi ticari belgelerin bir örneği (Varış ülkesi gümrük makamları tarafından onaylanmış ve konsolosluk tasdikli) ile YMM raporunun Müdürlüğümüze sunulması halinde mezkur beyannamelerin kapatma işlemleri yapılabilmektedir. Ancak, ihracatçı firmalar konu ile ilgili olarak, beyannamelerin eski yıllara ait olmasından bahisle bilgi belge bulamadıklarını ve zaman aşımı nedeniyle arşiv kayıtlarının dahi olmadığı vs. belirtilmektedir. Bu nedenle nakliyeci firmaların transit beyanlarına ihracat beyannamelerini bağlaması ve arşiv kayıtlarının azami olarak mer-i mevzuat hükümlerinde belirtilen sürede saklanması, taşıyıcı firmalar tarafından eşya ve beyannamenin aynı anda varış gümrük idaresine sunulması ve onay/tescil işlemlerinin tamamlanmasında gerekli özen ve hassasiyetin gösterilmesinin önemi ortaya çıkmaktadır.