Hindistan'dan, Türk Çelik Sektörünü Zora Sokan Karar
Hindistan'dan, Türk Çelik Sektörünü Zora Sokan Karar
01.12.22

Hindistan'dan, Türk Çelik Sektörünü Zora Sokan Karar

Hindistan'ın çelik ürünleri üzerindeki ihracat vergilerini kaldırma kararı, yüksek enerji maliyetlerinin Türk çelik üreticilerini zorladığı bir dönemde, üreticilere endişe yaratıyor.

Türk çelik sektörü , artan enerji maliyetlerinin negatif etkisini hissederken şimdi de Hindistan’ın çelik ürünleri ihracatındaki vergiyi kaldırmasının baskısını hissediyor. Bu gelişmeden ötürü Hindistan'ın Türk çelik pazarına agresif bir giriş yapabileceği söz ediliyor.

Türkiye, Hindistan’dan önemli miktarda yassı ürün ithalatı gerçekleştiriyor. Ayrıca diğer pazarlarda iki ülkenin arasındaki rekabetin artabileceği belirtiliyor.

Enerji fiyatlarının artması ve Türkiye’nin hedef pazarlarında resesyon endişesinin talebi baltalaması nedeniyle Türkiye’nin çelik üretimi ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.8 azalarak 2.9 milyon tona indi. Evrim Küçük'ün haberine göre, Türk çelik sektöründe enerjinin toplam maliyet içindeki payı %7'den %27’ye çıkmış durumda.

Maliyet artışının üretimi sekteye uğrattığı bir dönemde, Hindistan hükümetinin çelik ürünleri üzerindeki ihracat vergilerini kaldırma kararının, Hindistan'ın Türkiye'nin en büyük yassı çelik tedarikçilerinden biri ve aynı zamanda ana ihracat pazarlarında rakibi olması nedeniyle, Türk üreticiler için çelik fiyatları üzerindeki baskının artabileceği uyarısı yapılıyor. 

Hindistan’ın mayıs ayında getirdiği vergiler sonrasında Türkiye’nin bu ülkeden yaptığı ithalat önemli ölçüde azalmıştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Hindistan'dan sıcak haddelenmiş rulo ithalatı 2022 yılının ilk yarısında yıllık yüzde 150 artışla 495 bin tona ulaştıktan sonra, vergilerin etkisiyle yılın üçüncü çeyreğinde 43 bin tona inmişti.

Ancak vergilerin kaldırılmasının ardından yılın ilerleyen aylarında bu ülkeden yapılan sevkiyatlarda bir artış daha görebileceği ve bunun da rekabeti, fiyatlar üzerinde baskıyı artırabileceği uyarısı yapılıyor.
S&P Global'e göre Türkiye menşeli sıcak rulo fiyatı mart ortasında ulaştığı yıl içi yüksek en seviye olan 1.200 dolar/ton seviyesinden 10 gün önce 635 dolara geriledi.