Hazır Giyim İthalatı Üzerindeki %40'lık Gümrük Vergisinin Etkileri
Hazır Giyim İthalatı Üzerindeki %40'lık Gümrük Vergisinin Etkileri
13.01.23

Hazır Giyim İthalatı Üzerindeki %40'lık Gümrük Vergisinin Etkileri

Tekstil Sektörü Üreticileri Hazır Giyim İthalatı Üzerindeki %40'Lık Gümrük Vergisinin Etkilerini Tartışıyor. Aralık 2022'nin sonunda, Ulusal Hükümet, tekstil ve hazır giyim sektörüne yönelik gümrük vergisini %40'a çıkaran bir kararname yayımladı. Bir önceki yılın Aralık ayına kadar sektöre uygulanan tarife, ithalatın değerine bağlıydı.

FOB fiyatı brüt kilogram başına 10 ABD dolarına eşit veya daha düşük olan ürünler zaten %40'lık bir gümrük vergisine tabi idi. Buna karşılık, brüt kilogram başına 10 ABD Doları'ndan daha yüksek birim fiyata sahip ürünlere % 15 gümrük vergisi uygulanıyordu. Değişiklik ile bu oran da %40’a yükseltilmiş oldu.

Inexmoda'nın İcra Kurulu Başkanı Sebastián Díez, 2022'nin ilk yarısında Kolombiya'nın tekstil ve giyim ithalatının 1.417 milyon ABD doları seviyesini bulduğunu, bunun 2021'in aynı dönemine göre %33'lük bir artışı temsil ettiğini açıkladı. Bu değişikliğin, "tarife artışının pazarlanan ürünün maliyetine yansıyacağını ve ülkedeki giyim tüketiminde bir değişikliği tetikleyebileceğini" vurguladı. Öte yandan Kolombiya Giyim Odası Başkanı Camilo Rodríguez, "bu tarifenin daha iyi bir ulusal rekabete izin vereceğini" söyledi. Sonuç olarak, "tekstil ve hazır giyim sektöründe 2023 yılı için olumlu rakamlar öngörüyoruz" dedi.

Inexmoda'nın İcra Kurulu Başkanı Díez "23 Aralık 2022'de imzalanan 2598 sayılı Kararnamenin, tekstildeki bazı girdilerin ithalatına yönelik %40 oranındaki bir gümrük vergisi uygulaması (daha önce tarife %15 ile %40 arasında değişebiliyordu), sadece sektördeki şirketler üzerinde değil aynı zamanda nihai tüketici üzerinde de önemli bir etki yaratacak bir düzenleme ve sonunda bu tarife artışı pazarlanan ürünün maliyetine yansıyarak ülkede kıyafet tüketiminde bir değişikliği tetikleyebilir" ifadelerini kullandı.