Gürcistan'ın Zorunlu Güzergah Uygulamasında Değişiklik
Gürcistan'ın Zorunlu Güzergah Uygulamasında Değişiklik
15.09.22

Gürcistan'ın Zorunlu Güzergah Uygulamasında Değişiklik

Tiflis Ticaret Müşavirliğimizin 24 Haziran 2022 tarihli bildiriminde Gürcistan Gümrük İdaresinin Aktaş/Kartsakhi Sınır Kapısından Gürcistan'a gelen bütün transit yük taşıtlarının Azerbaycan sınırındaki Lagodekhi Sınır Kapısına yönlendirileceği, ayrıca Kırmızı Köprü'den gelen taşıtların da yine Aktaş'a yönlendirileceği bilgisi paylaşılmıştı.

Bu defa Rusya istikametinde yaşanan birikme ve Lars Sınır Kapısında artan yoğunluk nedeniyle TIR sürücülerinin güzergahta yol boyunca elverişsiz koşullarda bekletilmemesi için varış ülkesi Rusya olan yük taşımaları istisna olmak üzere Sarpi'den Gürcistan'a giriş yapan ve Orta Asya'ya transit gidecek olan yük taşıtları da 28 Temmuz 2022 tarihi itibariyle Azerbaycan'a zorunlu olarak yönlendirilecektir.

Özetle,

  • Aktaş'tan giriş yapan yük taşıtları Lagodekhi'ye,
  • Kırmızı Köprü'den Gürcistan'a girerek ülkemize dönecek yük taşıtları Aktaş'a,
  • Sarpi'den Gürcistan'a giriş yapan yük taşıtları Azerbaycan kapılarına

yönlendirilecektir.

  • Varış ülkesi Gürcistan'ın sınır komşusu olan ülkeler (Rusya ve Ermenistan) ise bu ülkelere yönlenmekte kısıtlama bulunmamaktadır.
  • Belirli yüklerde (veteriner, atık vs) kontrollerin yapılamadığı ülkemiz sınır kapılarına yönlendirme durumunda yük türü dikkate alınacaktır.
  • Türkgözü Sınır Kapısından geçiş yapacak yük taşıtlarına yönelik ise herhangi bir zorunlu yönlendirme uygulanmayacaktır.

Belirlenen kapı yerine farklı kapıya yönelen şoförlere 1.000 GEL idari para cezası uygulanacaktır.