Gürcistan’ın Transit Taşımacılıktaki Kısıtlamaları
Gürcistan’ın Transit Taşımacılıktaki Kısıtlamaları
11.09.23

Gürcistan’ın Transit Taşımacılıktaki Kısıtlamaları

5 Mayıs 2022 tarihli bildirimde de belirtildiği üzere üzere; AB, ABD ve Birleşik Krallık gibi ülkeler tarafından Rusya ve Belarus'a karşı uygulanan ticari yaptırımlar nedeniyle Gürcistan, sınır kapıları ve gümrük idarelerinde bahse konu yaptırımların delinmesine müsaade etmeyecek tedbirleri titizlikle uygulamaktadır.

Bu çerçevede, özellikle yaptırımların farklı ülkeler üzerinden delinmesini engelleyici tedbirlerin öne çıktığı AB'nin 11inci yaptırım paketini takiben Gürcistan ile Rusya ve Belarus arasındaki transit geçişlerde yaşanan sorunların arttığı gözlenmektedir.

Bu kapsamda elektrik malzemeleri gibi çeşitli ürünlerin de yer aldığı yüksek öncelikli hassas listelerdeki yaptırıma konu eşyanın Türkiye menşeli olsa bile Gürcistan üzerinden Rusya ve Belarus'a transit geçişine müsaade edilmemektedir.

Hassas kategoride yer almasa bile yaptırım kapsamındaki ülkemiz dışında kalan üçüncü ülke menşeli eşyanın da ülkemizden çıkışla anılan ülkelere Gürcistan'dan transit geçişine müsaade edilmeyebilmektedir. Hakeza özellikle yaptırıma konu hassas eşyanın reeksport işlemleri de kısıtlandırılmaktadır.

Rusya ve Belarus dışındaki ülkeler varışlı transit taşımalarda da kontroller Gürcistan gümrüklerinde sıkı biçimde uygulanmakta, şüphe üzerine yük farklı ülke varışlı gösterilse bile transit geçişte sorunla karşılaşılan örneklere rastlanmaktadır.