Gümrük Vergisi Askıya Alınmış Olan Eşya Listesi İçin Uzatma Başvuruları
Gümrük Vergisi Askıya Alınmış Olan Eşya Listesi İçin Uzatma Başvuruları
04.03.24

Gümrük Vergisi Askıya Alınmış Olan Eşya Listesi İçin Uzatma Başvuruları

Ticaret Bakanlığı’ndan alınan bir yazıda, sanayicimizin ihtiyaç duyduğu hammadde ve yarı mamul niteliğindeki sanayi ürünlerine ilişkin her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihlerinde yürürlüğe girecek şekilde üretimi olmayan ürünlerde askıya alma, üretim tüketimi karşılamayan ürünlerde ise tarife kontenjanı başvuruları, ülkemiz temsilcilerinin de katıldığı toplantılarda Avrupa Komisyonu ile müzakere edilerek karara bağlandığı aktarılmaktadır.

Bu çerçevede; Ek’de hali hazırda gümrük vergisi askıya alınmış olan eşya listesi tarafınıza sunulmaktadır. Ekteki listede karşısında “<15000/red” notu bulunan ve kırmızı ile işaretlenmiş eşya ile yine aynı listede karşısında “UK susp, deletion if no EU27 producer” yazan ve Komisyon tarafından 2024 yılı sonu itibariyle listeden çıkartılması öngörülen eşyaya yönelik olarak 2025 yılından sonra da askıya alma uygulamasının devam etmesinin talep edilmesi durumunda firmalarımızın en geç 10/04/2024 tarihine kadar Ticaret Bakanlığı’na temdit (uzatma) başvurusunda bulunması gerekmektedir. 

Bahse konu yazının devamında ayrıca, listede karşısında “?15000/green” notu bulunan eşya için ise 2024 yılı Temmuz dönemi müzakerelerinde Komisyonca aksi bir karar alınmadığı ve 2025 yılı Ocak dönemi içinde herhangi bir itiraz gelmediği sürece süreler otomatik olarak 31/12/2029 tarihine uzatılacağı bildirilmektedir. Ek olarak pillerin tamamının listeden çıkartılmasının planlandığı anlaşılmakta olduğu, ilgili eşyada temdit başvurularının ise 2025 yılı Ocak döneminde tartışılacağı da belirtilmektedir.

 

İlgili Bağlantılar: