Gümrük İşlemlerinde Kullanılan İsrail Ülke Kodu Silindi
İsrail’le ticaret durduruldu, ihracatçılar yeni yollar arıyor. İhracat yasağının Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yolda ya da liman antrepolarında olan ürünler için en az 15 günlük bir süre verilmesi gerektiğini ifade eden kaynaklar bunun gerçekleştirilmemiş olmasından dolayı sektörde mağduriyetlerin had safhada olduğunu ileri sürerek ihracat yapan kişilerin başka ülkeler üzerinden ihracatın yollarını aradıklarını kaydetti.
İsrail ve Türkiye arasındaki ihracat yasağının ardından ihracatçı firmalar ve gümrük müşavirleri işlem gerçekleştiremiyor.
İhracatın kısıtlanması kararından sonra, anlaşması daha öncesinde yapılmış ya da İsrail’den gelmiş ürünlere tescil işlemi yapılamadığını aktaran kaynaklar limanda bekletilen ürünleri çekemediklerini, yolda olan ürünler içinse özet beyanda dahi bulunamadıklarını ifade ediyor.
Kısa Dalga’ya bilgi veren ihracat sektörünün önde gelen isimleri, mutlaka düzenleme yapılması gerektiğini savunuyor. İhracat yasağının Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yolda ya da liman antrepolarında olan ürünler için en az 15 günlük bir süre verilmesi gerektiğini ifade eden kaynaklar bunun gerçekleştirilmemiş olmasından dolayı sektörde mağduriyetlerin had safhada olduğunu ileri sürerek ihracat yapan kişilerin başka ülkeler üzerinden ihracatın yollarını aradıklarını kaydetti.
Gümrük işlemlerinde kullanılan İsrail ülke kodu silindi
Uluslararası ticarete konu olan tüm mallar için kullanılan Armonize Mal Tanımı ve Kodlama Sistemi (The Harmonized Commodity Description and Coding Systems) olan Armonize Sistem; uluslararası ticarete konu olan tüm mallar için kullanılan uluslararası bir ticari sınıflandırma sistemi. Gümrüklerde, ürünler bu kodlar üzerinden işlem görüyor ve her bir eşya/eşya grubu için bir kod bulunuyor.
İhracat yasağının getirilmesinin ardından Ticaret Bakanlığınca verilen ve girilmesi zorunlu olan ürünlerin en detay bazda sınıflandırıldığı, ürünlerin gümrük vergilerinin uygulandığı ve istatistiksel amaçlarla kullanılan İsrail’e ait kodun silindiği kaydedildi.
Gümrük beyannamesi açılırken kullanılması ve istisnai faturada mutlak olması gereken bu kod silindiği için limanda bekleyen ürünlerini çekemeyen firmaların olduğu belirtiliyor.
İlerleyen günlerde yayımlanacak olan Türkiye -İsrail İhracat Raporu’nda gerçek zararın görülebileceği vurgusunu yapan ihracatçılar, ortaya çıkacak zarar rakamının yüksek olacağı ve ancak o rapordan sonra gerçek zararın görülebileceğini ifade ediyor.