Gümrük İşlemlerinde Kaybı Önleme Başarısı
Gümrük İşlemlerinde Kaybı Önleme Başarısı
22.10.24

Gümrük İşlemlerinde Kaybı Önleme Başarısı

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan duyuruda, ülkenin uluslararası ticaretteki rekabetçiliğini artırmak ve dış ticaret işlemlerinin en hızlı ile en kolay yapıldığı ülkeler arasında yer almak için, tüm gümrük işlemlerinin risk analizi süreçlerinden geçirildiği belirtiliyor. Risk analizi çalışmaları, gümrüklerde yasa dışı ticaretin tespit edilip engellenmesine ve yasal ticaretin hızla hedeflerine ulaşmasına yardımcı oluyor. Son dönemde rapid gelişen yapay zeka teknolojilerinin devreye girmesi ile risk analizi çalışmalarının yeni bir aşamaya taşındığı ifade ediliyor.

VERİ MADENCİLİĞİ PROJESİYLE YENİ UYGULAMALAR

Açıklamalarda, Veri Madenciliği Projesi sayesinde gümrük ve dış ticaret alanındaki yüksek ölçekli verilerin, yapay zeka algoritmaları ve gelişmiş analitik modellerle analiz edilerek daha riskli alanlara odaklanıldığı ve muhtemel kaçakçılık unsurlarının gerçek zamanlı olarak tespit edildiği aktarılıyor. Bu uygulamalar, yasal ticaretin akışını hızlandırdığı da vurgulanıyor.

3 MİLYAR LİRALIK VERGİ KAYBINI ÖNLEDİK

Ayrıca, açıklamada hem diğer kamu kurumlarından hem de anlaşmalı ülkelerin gümrüklerinden elde edilen bilgi ve verilerin risk analizi çalışmalarında kullanıldığına değinildi. Bu çerçevede, “Yürüttüğümüz risk analizi çalışmaları neticesinde gümrük kontrollerinde etkinliği artırdık, yılın 9 ayında gümrüklere gelen ithal eşyalarda yaklaşık 3 milyar liralık vergi kaybını ve teminatların eksik beyan edilmesini önledik. Yasa dışı ticareti ve gümrüklerde vergi kaçakçılığını engellemek, yasal ticareti kolaylaştırmak için yürüttüğümüz ileri veri analitiği ve yapay zeka destekli risk analizi çalışmalarımız gelişerek devam etmektedir.” şeklinde açıklamalar yapılıyor.