Gümrük Beyannamesi Kaydı -Referans Birlik
Gümrük Beyannamesi Kaydı -Referans Birlik
17.01.24

Gümrük Beyannamesi Kaydı -Referans Birlik

Bilindiği üzere, Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında 5910 Sayılı Kanun’un 5. Maddesi çerçevesinde Birliklerimiz Olağan Genel Kurul Toplantıları her yılın Nisan ayı içerisinde yapılmaktadır.

Genel kurul toplantılarına; son iki takvim yılı itibarıyla birliğin üyesi bulunan, üyelik yükümlülüklerini yerine getirerek son iki takvim yılı içinde üyesi bulunduğu birliğin iştigal sahasına giren maddelerden, üyesi olduğu birlik üzerinden 20.000.- ABD Dolarının (20.000 ABD Doları dahil) üzerinde olmak kaydıyla ilgili sektörün son iki takvim yılındaki ihracatının toplamının milyonda biri oranında fiili ihracat ve/veya Dış Ticaret Sermaye Şirketleri ve/veya Sektörel Dış Ticaret Şirketleri aracılığıyla ihraç kaydıyla satış ve/veya birlik onayına tabi tutulmak şartı ile özel fatura kapsamında ihracat sayılan satış yapan ve bu durumları birlik kayıtları ile doğrulanan veya gümrük beyannameleri ile tevsik edilen üyeler katılabilmektedir.

E-Birlik Sisteminde yapılan incelemeden, ihracatçı firmaların ilgili Birliklerin çalışma alanında yer alan maddelerin ihracatını yaptığı halde gümrük beyannamesi kaydı esnasında, referans birlik olarak iştigal sahası olan Birlik yerine diğer üye oldukları birliklerin, özellikle de sistemde ilk sırada yer alan birliğin seçildiği gözlemlenmiştir. (Üye olunan Birlik bilgisine https://uye.eib.org.tr/Uye_Sifresiz/Hangi_Birlige_Uyeyim01.Asp  bağlantısı aracılığıyla ulaşılabilmektedir) .

Yapılacak Genel Kurul toplantılarına katılım konusunda sorun yaşanmamasını teminen,  beyanname kaydında ihraç ürününe ait gümrük tarife istatistik pozisyonunun (GTİP)  kapsadığı Birliğin referans Birlik olarak seçilmesi gerekmektedir.

Bu çerçevede konuyla ilgili personelin ve/veya gümrük müşavirlerinin bilgilendirilerek referans Birlik seçimlerinin doğru yapılması önem arz etmektedir.