Deniz Yolu İle Taşınan Dizel Ve Kırsal Motorininin En Büyük İthalatçıları
Deniz Yolu İle Taşınan Dizel Ve Kırsal Motorininin En Büyük İthalatçıları
08.02.24

Deniz Yolu İle Taşınan Dizel Ve Kırsal Motorininin En Büyük İthalatçıları

Türkiye ve Brezilya, Rusya'nın deniz yolu ile taşınan dizel ve kırsal motorininin en büyük ithalatçıları oldular. LSEG' den alınan verilere göre, 2023 yılında Türkiye ve Brezilya geçen yıl Rusya'nın deniz yolu ile taşınan dizel ve kırsal motorininin en büyük ithalatçıları oldular. Avrupa Birliği'nin Rus rafine ürünlerinin ithalatını yasaklayan yaptırımlarının Şubat 2023'te tam olarak uygulanmasından önce Avrupa, Rusya'nın en büyük alıcısıydı.

Yaptırımlar yürürlüğe girdiğinden  tarihten bu yana tüccarlar dizel yüklerini Rus limanlarından Brezilya, Türkiye, Afrika, Asya ve Orta Doğu ülkelerine ve gemiden gemiye yüklemelere yönlendirdi.

LSEG verilerine göre Rusya geçen yıl Türkiye'ye yaklaşık 13,5 milyon metrik ton dizel ve kırsal motorin ihraç etti. 2022'de bu rakam 5 milyon tondu. Bu miktarın ne kadarının Türkiye'de kaldığı, ne kadarının başka varış noktalarına gönderildiği ise belirsiz.

2023'te Rusya limanlarından Brezilya'ya yapılan dizel sevkiyatı 2022'deki 74.000 tondan 6,5 milyon tona yükseldi.

LSEG verilerine göre, Türkiye bu yılın ilk ayında 1,5 milyon tondan fazla alım yaparak Rus dizel ve gaz yağının en büyük alıcısı olmaya devam etti.

Brezilya'nın Rusya'dan ithalatı ise Aralık 2023'te 1 milyon ton iken Ocak ayında 460.000 ton civarına geriledi.