Çin, Rusya'nın Ticaret Kapısı Oldu
Çin, Rusya'nın Ticaret Kapısı Oldu
15.09.22

Çin, Rusya'nın Ticaret Kapısı Oldu

Yaptırımlarla yeniden şekillenen Rusya pazarında Alman ve Güney Kore mallarının yerini artık Çin alıyor. Çin'den otomobil, televizyon ve akıllı telefon ithalatı arttı. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle birçok ülkenin uyguladığı yaptırımların ardından Almanya ve Güney Kore'den yapılan ithalatın yerini Çin alıyor.

Rusya-Ukrayna savaşının ardından Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlara takılmak istemeyen birçok markanın Rus pazarında bıraktığı boşluğu Çinliler dolduruyor.

Bloomberg'in haberine göre Çin otomobilleri, televizyonları ve akıllı telefonları Alman ve Güney Kore ürünlerinin yerini alıyor.

Rusya; ABD ve müttefiklerinin uyguladığı yaptırımlara katılmayan ülkelerdeki malları alarak ekonomisinde herhangi bir aksama yaşanmasını önlemeye çalışıyor.

Moskova ayrıca Euro ve dolar cinsinden alımların yasaklanmasının ardından Rusya Ulusal Varlık Fonu'nun Çin, Hindistan ve Türkiye'nin para birimlerine yatırım yapmasına olanak tanıması için düzenlemeler yapıyor. 

Rusya'nın Asya'ya yönelişi savaş öncesinde de mevcut olsa da savaştan sonra bu eğilim hızlandı.

Rus otomobil pazarı bir önceki yıla göre yüzde 75 oranında çökse de Çinli otomobil şirketleri Great Wall Motor ve Geely Automobile'ın araçlarının satışları temmuzda sabit kaldı. Bu da Çinli markaları en çok satılan otomobiller arasına yerleştirdi.

Avtostat'ın verilerine göre Rusya'nın son çeyrekteki yeni otomobil ithalatının yüzde 81'i Çin'den yapıldı. İlk çeyrekte bu oran yüzde 28'di.

Akıllı telefon pazarı da Apple ve Samsung'un sevkiyatları askıya almasıyla Çin’in lehine değişti.