Çin Makinesine Ek Vergi Talebi
Çin Makinesine Ek Vergi Talebi
11.03.25

Çin Makinesine Ek Vergi Talebi

Makine ihracatı durgunlaşırken, sektör Çin’den dampingli ithalat ve finansman erişimdeki sıkıntılar nedeniyle zor günler geçiriyor. MİB Başkanı Emre Gencer, iç pazarı korumak için ilave gümrük vergisi ve teşvik sisteminde düzenleme çağrısı yaptı.

Yerli Malı Tebliği önemli bir adım ancak düzenlemeler gerekebilir”

Yeni Yerli Malı Tebliği’nin 1 Ocak 2026’da yürürlüğe gireceğini hatırlatan Gencer, ithal makinelere yerli malı belgesi verilmesini önleyecek düzenlemelerin önemine dikkat çekti. Ancak, küresel ölçekte ihracat yapan firmaların bazı belgelere erişim konusunda sıkıntı yaşayabileceğine vurgu yaparak, “Yerli malı belgelerinin kolaylaştırılmış prosedürlerle verilmesini sağlayacak düzenlemeler yapılmalı” dedi. Türkiye’nin son iki yıldır finansal istikrarı sağlamak için dezenflasyon politikası izlediğini hatırlatan Gencer, “Biz ülkemize güveniyoruz ve önümüzdeki günlerde programın üretim ve ihracatı destekleme amacıyla güçlü adımlar atılacağına inanıyoruz” değerlendirmesini yaptı.

“Çin menşeli makinelere ilave gümrük vergisi getirilmeli”

Uzun yıllar ortalama yüzde 10’a yakın büyüyen makine sektörünün geçtiğimiz yıl yatay bir seyir izlediğini hatırlatan Emre Gencer, Çin’den yapılan dampingli makine ithalatı ve yurt içi yatırımlardaki daralmanın sektöre olumsuz yansıdığını söyledi. “Olumsuz dış talep koşullarının hâlâ devam ediyor olması, sektörümüz açısından bu yılın da sıkıntılı geçeceğini işaret etmektedir” diyen Gencer, ABD’nin uluslararası ticaret sistemindeki dengeleri değiştiren politikalarına da işaret ederek, “ABD ve AB arasındaki müttefiklik ilişkisinin sona ermesi süreci başlamış durumda. Bu, Türkiye için yeni fırsatlar yaratabilir. Nitekim Avrupa’nın Türkiye’nin askeri gücü ve imalat sanayi potansiyeline ihtiyaç duyacağı yönünde Avrupa kamuoyunda yoğun tartışmaların başladığına şahit oluyoruz” diye konuştu.