Çin'e Karşı Tek Umudu Türkiye! Gümrük Birliği Anlaşması
Çin'e Karşı Tek Umudu Türkiye! Gümrük Birliği Anlaşması
15.09.22

Çin'e Karşı Tek Umudu Türkiye! Gümrük Birliği Anlaşması

Türkiye'de faaliyet gösteren Avrupalı şirket temsilcileri, Çin'e karşı umut olarak gördükleri Türkiye ile hali hazırda geçerli olan Gümrük Birliği anlaşmasının hızla güncellenmesi gerektiği konusunda AB'ye çağrıda bulundu.

Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda ve Belçika gibi Türkiye'deki Avrupa ikili ticaret ve sanayi odaları başkanları, Brüksel'de düzenledikleri toplantıda, bu konu hakkında pozisyon belgesini tanıttı. Programda konuşan Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Markus Christian Slevogt, "Avrupa'nın geleceğinden fayda sağlayacak herkesin Türkiye konusuna daha yakından bakması ve bu ülkeye yatırım yapması gerekiyor" diye konuştu.

TİCARET KATLANACAK

Gümrük Birliği ile Avrupa ve Türkiye arasındaki ticaretin yüzde 440 arttığını belirten Slevogt, o dönemde Gümrük Birliği'nin ticari faaliyetler için gerekli çerçeveyi oluşturduğunu ancak bugün yetersiz kaldığını ifade etti. Slevogt, Avrupalı şirketlerin Gümrük Birliği ile birlikte yaptığı yatırımlarla Türkiye'nin Avrupa'nın değer zincirlerine daha fazla entegre olmasını sağladığını, bunun sonucunda ticaretin katlandığını ifade etti.

MEVCUT ANLAŞMANIN YETERSİZLİĞİ

Avrupa'nın, Covid-19 ve jeostratejik ihtiyaçlar bağlamında, geçmişte Çin gibi Asya ülkelerinden inşa ettiği değer zincirini Türkiye'ye taşıyarak Avrupa'ya yakınlaştırmasının önemine işaret eden Slevogt, Gümrük Birliği'nin mevcut durumda ihtiyaçları karşılamakta yetersiz olduğunu vurguladı. Slevogt, "Bugün Gümrük Birliği'ni düşünürken sadece kapsadığı ürün yelpazesini değil, günümüz ticaretinin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde genişletmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

GÜNCELLEME İLE KAZAN-KAZAN DURUMU ORTAYA ÇIKACAK

Gümrük Birliği'nin e-ticaret, hizmetler, tarım ve kamu ihaleleri gibi alanları da kapsayacak biçimde geliştirilmesinin önemine işaret eden Slevogt, güncellemenin ekonomik olarak Türkiye ile AB arasında sadece bir kazan-kazan durumu ortaya çıkaracağını anlattı. Slevogt, "Ne kadar çok ticaret yaparsanız o kadar çok etkileşime girersiniz ve bunun yayılma etkisi ne kadar fazlaysa size o kadar fazla iletişim kurma şansı verir" değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE'YE GÜVEN VURGUSU

İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Livio Manzini de, "Türkiye, güvenilir bir ortak olduğunu kanıtlamış ülke" değerlendirmesinde bulundu. Dünyada jeostratejinin son 2-3 yılda çok değiştiğini anımsatan Manzini, "Çin'le bağı kesmek istiyorsanız Türkiye dışında ülke yok" diye konuştu. İngiltere'nin Brexit sonrasında ilk serbest ticaret anlaşmasını Türkiye ile yaptığını anımsatan Manzini, bu kapsamlı anlaşmanın Kovid-19 döneminde ve birkaç hafta içinde müzakere edildiğini vurguladı.  Manzini,"Mevcut Gümrük Birliği ile treni kaçırıyoruz" dedi