Belarus İthalatçıların Fiyatlarını Düzenlemek İçin Yeni Bir Sistem
Belarus İthalatçıların Fiyatlarını Düzenlemek İçin Yeni Bir Sistem
28.10.22

Belarus İthalatçıların Fiyatlarını Düzenlemek İçin Yeni Bir Sistem

Belarus Hükümeti, özellikle tüketim mallarını hedefleyen üreticilerin, ithalatçıların ve tüccarların fiyatlarını düzenlemek için yeni bir sistem başlattı. Bu karara göre, fiyatlandırma kontrolü 370 ürün grubuna, yani pratikte tüm tüketici sepetine uygulanacaktır, bu da aslında Belaruslular tarafından satın alınan malların %90'ından fazlasını kapsamaktadır.

Aynı zamanda ithalatçı, giriş sözleşmesi fiyatını gerekçelendirmekle yükümlü olacaktır. “Devlet Gümrük Komitesi, bu fiyatları izlemek için bir sistem kuracak ve Anti-tekel Düzenleme ve Ticaret Bakanlığı ile birlikte ithalatın aşırı fiyatlandırılmasını önlemek için yönetmelikle onaylanan 370 emtia kaleminden ithal edilen tüm mallara fiyat kontrolü uygulayacaktır.

 

Aynı zamanda ithalatçı, giriş sözleşmesi fiyatını gerekçelendirmekle yükümlü olacaktır. Devlet Gümrük Komitesi, bu fiyatları izlemek için bir sistem kuracak ve Ticaret Bakanlığı ile birlikte ithalatın aşırı fiyatlandırılmasını önlemek için kontrol uygulayacaktır. 

Ticaret söz konusu olduğunda, toptan ve perakende bağlantılar için birleşik bir fiyat artışı getirilmiştir. Yani %30 ise %30 toptan ve %30 perakende olarak ayarlanamaz. Bu, toptancı sayısından bağımsız olarak, onlar için mümkün olan maksimum fiyat artışıdır. Belarus'taki hizmetlerin % 60'ından fazlasının tarifeleri halihazırda mevcut mevzuatla düzenlendiğinden (bunlar iletişim hizmetleri, konut, kamu hizmetleri, ulaşım, eğitim ve diğerleri), bu karara hizmetler dahil edilmemiştirdi. Ayrıca yemek fiyatlarının düzenlenmesi de karar kapsamında değildir.