Aydın'dan İhraç Edilen İncirin 462 Tonu RASFF Bildirimi Aldı
Aydın'dan İhraç Edilen İncirin 462 Tonu RASFF Bildirimi Aldı
09.12.22

Aydın'dan İhraç Edilen İncirin 462 Tonu RASFF Bildirimi Aldı

Aydın’dan ihraç edilen incirlerden ne kadarının Gıda ve Yemlerde Hızlı Alarm Sistemi(RASFF) bildiğimi verdiği belli oldu.

- Aydın Tarım İl Müdürlüğü, Avrupa Birliği Coğrafi işaret tescilli Aydın İnciri’nin 2021 ve 2022 ihracat rakamlarını açıkladı.

İhraç edilen incirlerden ne kadarının RASFF verdiğini da bildirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı ile AB Komisyon Uygulama Tüzüğü doğrultusunda Aydın incirinin ihracatı gerçekleştiriliyor. AB ülkelerine giden ürünler tüzük gereği Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ihraç edilecek ürünlerden numuneler alınıp aflatoksin analizleri gerçekleştiriliyor.

Analizi yapılan ürünlerden uygun olan partilerin ihracatına izin veriliyor. Bazen AB ülkeleri ithal edecekleri ürünleri, sınır kontrollerine tabi tutuyor. Aydın’da 2021 yılında 51 bin 170 ton kuru incir ihracatı yapıldı ve bunlardan 256 tonluk kısmı, 2022 yılında ise 1 Aralık tarihine kadar 41 ton kuru incir ihracatı yapılıp bunun 206 tonluk kısmı RASFF bildirimi aldı.

Türkiye’ye geri dönen ürünlerin yurda girişinde ithal edildiği ülkede kontrolü sırasında tespit edilen değerler dikkate alınmaksızın bu ürünlerin giriş noktasındaki İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kontrol görevlileri tarafından numune alınarak, akredite bir laboratuvara analize gönderiliyor. Analiz sonucunun mevzuata uygun olması durumunda Gümrük Müdürlüğüne bir yazı ile "yapılan denetim sonucunda yurda girmesinin uygun olduğu" bildiriliyor. Resmi kontrol sonucunda Türk gıda, yem mevzuatına uygun olmadığı tespit edilen ürünlerin yurda girişine ise izin verilmediği bildirildi.