Askıya Alma Sistemi Kapsamında V Sayılı Liste
Askıya Alma Sistemi Kapsamında V Sayılı Liste
01.02.24

Askıya Alma Sistemi Kapsamında V Sayılı Liste

Askıya alama sistemi kapsamında V sayılı liste ve otonom tarife kontenjanı için başvuruların 15 Şubat 2024'e kadar İthalat Genel Müdürlüğü'ne iletilmesi gerekiyor.

Askıya Alma Sistemi, Türkiye ve AB'de üretimi bulunmayan sanayi ürünleri için gümrük vergilerini askıya alma, AB ve Türkiye'de üretimi bulunan ancak yetersiz olan ürünler için ise tarife kontenjanı (kota) uygulanmaktadır. Bu uygulama ile sanayicimizin hammaddelere erişiminin kolaylaştırılması ve uluslararası piyasada rekabetçiliğinin artırılması hedeflenmektedir. Diğer taraftan, ülkemiz ile Avrupa Birliği arasındaki Avrupa Kömür Çelik Topluluğu Serbest Ticaret Anlaşması kapsamı demir çelik ve kömür ürünleri ile tarım ürünleri askıya alma sisteminin kapsamının dışındadır.

Yürürlüğe giren askıya alma/kota düzenlemeleri tüm AB üyeleri ve Türkiye için geçerlidir. 

Bitmiş/nihai ürünler ve perakende satış amacı taşıyan ürünler askıya alma rejimine konu edilemez. 

Askıya Alma Sistemi kapsamında gümrük vergisi muafiyeti tanınan ürünler İthalat Rejimi Kararı V Sayılı Liste'de yayımlanmaktadır.

01.01.2025 tarihinden itibaren uygulanacak olan listeye eklenmesi talep edilen eşya için başvuruların  15.02.2024 tarihine kadar yapılması gerekiyor. (Taleplerin değerlendirilmesi sonucunda başvurularda eksik bilgi ve belge olması durumunda anılan eksiklikler başvuru sahibi firmalarca giderilerek Ocak dönemi için en son 01/03/2024 tarihine kadar Genel Müdürlüğe iletilebilir).